Kelemen Hunor: jobb lett volna, ha Victor Ponta lemond

Az ország érdekei azt kívánták volna, hogy Victor Ponta mondjon le a kormány éléről – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnökét a miniszterelnök ellen kezdeményezett bűnvádi eljárásokról és következményeikről kérdeztük. A politikus az ügyészség vádjait nem kívánta kommentálni, mert nem ismeri a dossziét, de hangsúlyozta: az ártatlanság vélelme a kormányfőt is megilleti.

Kelemen Hunor ugyanakkor úgy véli: az ügyészség eljárásának politikai következményei vannak. Szerinte most „lehetetlen helyzetbe" került a miniszterelnök és a kormány:  Victor Ponta a nemzetközi politikában és a pénzügyi világban is elszigetelődik, a jó kormányzás lehetősége már nem adott.

„A miniszterelnök előbb-utóbb oda fog jutni, hogy a kormányzást abba kell hagynia, sokkal nagyobb veszteségekkel az ország számára, mintha most tenné meg ezt a lépést. Ezért jobb lett volna, ha most hagyja abba a kormányzást, de ez az ő személyes döntése” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Mint ismert, a képviselőház hamarosan szavaz arról, hogy hozzájárul-e a miniszterelnök elleni bűnvádi eljárás beindításához. Arra a kérdésre, hogyan viszonyul majd az ügyészség kéréséhez az RMDSZ frakciója, Kelemen Hunor kijelentette: az RMDSZ nem akarja megakasztani az igazságszolgáltatás menetét.

Megjegyezte: a jogi bizottság sem tárgyalta még az ügyészség kérését. „Megkérdezzük azoknak az RMDSZ-kollégáknak a véleményét is, akik láthatják ezt a dossziét. Nem akarunk az igazságszolgáltatás útjába állni, ez az alapállásunk, de a frakcióban erről még nem született döntés” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor kérdésünkre megerősítette: az RMDSZ nem szavaz majd a liberálisok bizalmatlansági indítványa ellen. Mint mondta, a parlament csak jövő héten dönt az indítványról, addig két együttes frakcióülésük is lesz. "El fogjuk majd dönteni, hogy egészen pontosan miként fogunk a liberálisok kezdeményezéséhez viszonyulni” – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?