DNA

Pontát gyanúsítottként hallgatta ki a DNA

Bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Ponta miniszterelnök ellen, akit többrendbeli okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel és összeférhetetlenséggel gyanúsítanak. Pénteken a kormányfőt ki is hallgatták.

A DNA épületénél várakozó újságíróknak Victor Ponta távozáskor azt mondta, gyanúsítottként idézte be Jean Uncheselu ügyész. A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja: ez az ügyész vezeti a bűnvádi eljárást Dan Șova szociáldemokrata szenátor, Ponta volt kampányfőnöke ügyében. 

A DNA közleménye szerint a miniszterelnököt 17 rendbéli okirathamisítással, folytatólagosan elkövetett adócsalásban való bűnrészességgel és pénzmosással gyanúsítják ügyvédi minőségében, miniszterelnökként pedig három rendbéli érdekkonfliktussal. 

Dan Șovát, akinek az előzetes letartóztatását több ízben megakadályozta a szenátus, két olténiai hőerőművel (Turceni-Rovinari) 2007-ben kötött ügyvédi szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják. Victor Ponta jogászként abban az időszakban üzleti kapcsolatban állt a Șova ügyvédi irodával. 

Az ügyészség a képviselőház hozzájárulását kérte, hogy lefolytathassa a törvényhozói mandátummal rendelkező kormányfő ellen. Klaus Johannis államfőtől Ponta miniszteri tisztségből való felfüggesztését kérte a DNA azoknak a vádpontoknak a kivizsgálása idejére, amelyekkel Pontát korábbi, ügyvédi tevékenysége miatt gyanúsítják.

Victor Ponta a délelőtt folyamán a Facebook-oldalán tett közzé néhány dokumentumot, azt bizonyítandó, hogy nincs köze Dan Șova ügyéhez. Az öt irat mindegyikében az szerepel, hogy ügyvédként nem volt szerződéses viszonyban a Rovinari-Turceni hőerőművel. Ponta a dokumentumokat a reggeli posztjához hasonlóan a "politizálni a parlamentben kell, nem a DNA-nál" megjegyzéssel tette közzé.

Betartja ígéretét Victor Ponta?

A miniszterelnök márciusban, egy televíziós interjúban azt nyilatkozta: lemond, ha bűnvádi eljárás indul ellene. Azt is megjegyezte: reméli, hogy kormányát nem „igazságszolgáltatási eszközökkel” fogják leváltani – emlékeztet a HotNews.

„Ha bűnvádi eljárás indul ellenem, nem maradhatok miniszterelnök, mert akkor minden napomat azzal kellene kezdenem, hogy elmagyarázzam a sajtónak, hol tart éppen az eljárás. Remélem azonban, hogy 2015-ben a kormányt nem az igazságszolgáltatás eszközeivel fogják leváltani” – nyilatkozta Victor Ponta az Antena3-nak.

Johannis-Ponta találkozó

Pénteken délben a miniszterelnök Klaus Johannis-szal tárgyalt a helyzetéről az elnöki hivatalban. Az alkotmány szerint az államfőnek jogában áll felfüggeszteni a minisztereket, ha bűnvádi eljárás indul ellenük. Csakhogy Victor Ponta képviselő is, ezért a bűnvádi eljárást a parlament alsóházának is jóvá kell hagynia. Ezért az elnöki hivatalból származó információk szerint Klaus Johannis arról próbálja meggyőzni Pontát, hogy mondjon le.

FRISSÍTÉS: A találkozó után Klaus Johannis sajtótájékoztatót tartott, amelyen Victor Ponta lemondását kérte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?