Első ízben rendezték meg a "kormányfő óráját" a parlamentben

A kormányoldal és az ellenzék kölcsönös vádaskodásához vezetett kedden a "kormányfő órája" elnevezéssel első alkalommal megrendezett vita a képviselőházban.

Victor Ponta miniszterelnöknek a gazdaság helyzetét és perspektíváit kellett felvázolnia a rendelkezésére bocsátott öt percben, a mandátuma sikereit ecsetelő szónoklatát azonban az ellenzék bekiabálásokkal, pfujolással zavarta meg.

A vitára szánt órában a szociáldemokrata kormányoldal és a jobbközép ellenzék politikai is érdekeik függvényében igyekeztek saját érdemükként beállítani az ország pozitív, illetve ellenfelük kudarcaként Románia negatív makrogazdasági mutatóit.

Ponta azt hangoztatta, hogy amióta kormányra került Románia gazdasági átlagosan évi három százalékos növekedést produkált, visszafizette az előző kormány által felvett hitelek jelentős részét, nőttek a külföldi beruházások, és sikerült kilendíteni a kátyúból az európai pénzek lehívását. Ponta rámutatott: a munkanélküliségi ráta és az infláció is sokéves mélypontra került, 2012-es kormányra kerülése óta folyamatosan nőttek a bérek és nyugdíjak, a gazdasági növekedés tartósságát pedig áfacsökkentéssel alapozta meg.

Ludovic Orban, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökhelyettese azt állította, hogy Ponta "tékozló fiúként" bánt a megörökölt gazdasági növekedéssel, és nem tudta azt munkahelyteremtésre fordítani. Mint mondta, a kabinet egyre kevesebb pénzt fordít állami beruházásokra, Romániának pedig alig van több munkavállalója, mint a feleakkora Magyarországnak vagy Csehországnak. Az ellenzéki szónok azt mondta: Ponta "a román tőke hóhéra", akinek a mandátuma idején csaknem 400 ezer hazai cég szűntette be tevékenységét.

A kormányfő órájának nem volt politikai tétje, az elhangzott érvek csak a választóknak szóltak. Victor Ponta kormányfő ellen bizalmatlansági indítványt is be akar terjeszteni a liberális ellenzék, amelyről várhatóan június második felében szavaz a román parlament. Ponta nem tart attól, hogy a jövő év végén esedékes választások előtt megbuktatják kormányát: egyelőre kényelmes többsége van a parlamentben.

Kimaradt?