A bizalmatlansági indítványról tárgyalt a PNL az RMDSZ-szel

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jövő hétre tervezett bizalmatlansági indítványa olyasmit kér számon a kormányon, ami a parlament hatáskörébe tartozik – jelentette ki szerdán maszol.ro-nak Kelemen Hunor röviddel a PNL társelnökeivel tartott tárgyalásai után.

Az RMDSZ elnökétől megtudtuk: egyelőre csak „ötlet szintjén” egyeztetett Vasile Blagával és Alina Gorghiuval a bizalmatlansági indítványról, mert a szövege csak péntekre készül el. „Amíg nem láttuk a szöveget, csak annyit mondhatunk: nem tartjuk logikusnak olyasmi számon kérni a kormányon, aminek megoldása a törvényhozás dolga” – jelentette ki Kelemen.

A politikus arra utalt, hogy bizalmatlansági indítvány témája a külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozása. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: a parlamenti választási törvény jövő héten szenátus elé kerülő tervezete ezt a jogot biztosítja a külföldön élő román állampolgároknak.

A jogszabály szerint regisztráció után szavazhatnak a külföldi szavazókörzetekben a romániai választások napján, és a regisztráltak számának függvényében hoznak létre szavazókörzeteket, hogy elkerüljék a tavalyi elnökválasztáson tapasztalt rendellenességeket. „Az RMDSZ támogatja ezt a változatot, és a múlt heti pártközi egyeztetéseken a liberálisok is támogatták” – mondta Kelemen Hunor.

Hibádzik 60 szavazat

A szövetségi elnök megjegyezte: a PNL társelnökeivel együtt kiszámolták, hogy az RMDSZ támogatásával együtt is 58-60 szavazata hiányzik az ellenzéknek ahhoz, hogy megbuktathassa a kormányt. „Tehát a Ponta-kabinetet, bár megérdemelné, ebben a pillanatban az ellenzék nem tudná megbuktatni” – jelentette ki Kelemen Hunor.

A PNL vezetői a múlt héten bejelentették be, hogy a külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozása miatt nyújtanak be bizalmatlansági indítványt, amelyet reményeik szerint az RMDSZ is támogat majd. Kelemen Hunor kérdésünkre nem tudta még megmondani, mikor lesz újabb találkozója a liberálisok társelnökeivel. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?