Săftoiu: Berlusconi édes kettesben akart maradni Udreával

Kettesben akart maradni Elena Udreával a szoknyavadász hírében álló Silvio Berlusconi olasz kormányfő a Traian Băsescu vezette román küldöttség 2005-ös római látogatásakor – állítja könyvében Adriana Săftoiu.

A volt államfő első szóvivőjének Cotroceni-i krónikák című kötetét hétfőn mutatták be Bukarestben. Săftoiu a Traian Băsescu mellett töltött évekről számol be könyvében, amely bővelkedik pikáns történetekben. Ezek egyik főszereplője a jelenleg házi őrizetben lévő Elena Udrea, aki akkoriban az elnöki hivatal vezetője volt.

Săftoiu részt vett a 2005-ben Olaszországba látogató román delegációban, és jelen volt akkor is, amikor az államfő Silvio Berlusconival tárgyalt. Felidézte: az olasz miniszterelnök szó szerint csapta a szelet Elena Udreának, és a tárgyalások végén arra kérte a román elnöki hivatal vezetőjét, hogy töltsenek el egy kis időt édes kettesben. „Szeretném, ha maradna még egy kicsit, hogy váltsunk néhány szót” – idézte az olasz politikust könyvében Săftoiu.

Băsescu: fabulációk

A könyvben leírtakra Traian Băsescu és Elena Udrea is reagált. A volt államfő fabulációnak nevezte a Săftoiu által felidézett történetet. Szerinte „az európai diplomáciában precedens nélküli”, hogy egy hivatalos küldöttség tagja részleteket szivárogtat ki egy államközi tárgyalásról.

Elena Udrea szerint Săftoiut az irigység késztette ilyesmik megírására. „Sajnálatos, hogy egy amúgy jó tulajdonságokkal rendelkező ember, aki rosszindulatú pletykák terjesztése nélkül is meg tudná keresni a kenyerét, olyan mélyre ereszkedik, hogy frusztrációja és irigysége által ihletett, kitalált pikáns történeteket ír meg” – írta a politikus a Facebook-oldalára.

Kimaradt?