Nyolc év börtönre ítéltek egy restitúciós ügyben egy volt polgármestert

Jogerősen nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Cristian Poterast, a főváros hatodik kerületének volt polgármesterét egy ingatlan-visszaszolgáltatásokkal összefüggő korrupciós ügyben, amelyben a kerületi bíróság alapfokon még felmentette.

Az elöljáró mellett több – korábban szintén felmentett – hivatalnok is jogerősen letöltendő börtönbüntetést kapott, amiért a kerület belterületéhez tartozó hat, a kommunizmus idején államosított, „tisztázatlan jogi helyzetű” telek tulajdonjogát átruházták az azokra jogot formáló magánszemélyekre, „megsértve mások tulajdonjogát”.

A hivatali visszaélésért kiszabott büntetések mellett a bíróság elrendelte az egyik kedvezményezett üzletembertől, Marian Capatinától korábban lefoglalt csaknem 21 millió euró elkobzását. Capatina – akinek a neve Traian Băsescu volt államfő korrupcióváddal bíróság elé állított testvére, Mircea Băsescu ügyében is felbukkan – ezt a pénzösszeget két illegálisan megszerzett, összesen mintegy 20 ezer négyzetméternyi telek eladásából szerezte.

A most elítélt kerületi polgármester és beosztottjai által 2006-ban törvénytelenül „visszaszolgáltatott” hat telek értéke – az akkori ingatlanárak szerint – több mint 58 millió euróra rúgott.

A kétmilliós lakosságú főváros hat kerületre oszlik, amelyek közügyeit bizonyos fokú helyi autonómiát élvező polgármesteri hivatalok intézik.

Romániában a kártérítési ügyekben hozott elmarasztaló ítéletek tovább erősítik azt a közvélekedést, hogy a jogorvoslatnak szánt restitúcióból főleg korrupt tisztségviselők húztak hasznot. A magyar történelmi egyházak több ízben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a restitució fogalma most már csak korrupciós botrányokkal összefüggésben merül fel a közbeszédben, a kommunizmus idején elkobozott közösségi és egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása nem fejeződött be, és sokan már a jóvátétel jogosságát is megkérdőjelezik Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?