Megegyeztek a pártok: lesz alternatív küszöb

Megegyeztek a pártok vezetői az új parlamenti választási törvény alapelveiről, egyebek mellett arról, hogy a legkisebb megyének is két szenátora és négy képviselője lesz - tájékoztatta az MTI-t szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A képviselőház elnökének irodájában tartott szerdai egyeztetésen a kormánykoalíció részéről többek között Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, az ellenzék részéről pedig Alina Gorghiu, és Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két társelnöke volt jelen.

Az RMDSZ képviseletében részt vevő Kelemen Hunor szerint a tanácskozáson megállapodtak a - megyei pártlistás választással kialakítandó - kétkamarás parlament létszámáról. Elmondta: a képviselőház létszáma 336-ra csökken (beleértve a 4 külföldön megválasztandó, illetve a 18 kedvezményes módon mandátumot szerző kisebbségi képviselőt), a szenátusé pedig 136-ra (beleértve a két külföldön megválasztandó szenátort). 

Kelemen Hunor rámutatott: az, hogy minden megyének lesz legalább két szenátora és négy képviselője, pozitív diszkriminációt jelent az olyan - átlagosnál kisebb lakosságú - megyék esetében, mint Kovászna, Szilágy, vagy Tulcea megye. A politikus elmondta: az RMDSZ által javasolt alternatív parlamenti küszöb bevezetésében is egyetértettek, így a legalább négy megyében húsz százalékos támogatottságot elérő politikai alakulatok akkor is bejutnak a törvényhozásba, ha egyébként országos szinten nem lépik át az ötszázalékos küszöböt. Hozzátette: az előírást korábban a választási reformot előkészítő parlamenti különbizottság is elfogadta.

Lesz regisztráció külföldön élőknek

Az RMDSZ elnöke elmondta, a külföldön élő választópolgárok a számukra - előzetes regisztráció alapján - megszervezett szavazókörzetekben személyesen adhatják majd le voksukat négy képviselőre és két szenátorra. Az MTI érdeklődésére megerősítette: 2016-ban nem levélben szavaznak majd a külföldön élő román állampolgárok. A voksolás előtt fél évvel kezdődő és a szavazás előtt 75 nappal véget érő regisztráció arra szolgál, hogy a választási hatság fel tudja mérni: hány választókörzetet kell kialakítania külföldön.

Aki nem regisztrált, az külföldön már csak a külképviseleteken adhatja le voksát. Attól függetlenül, hogy hányan járulnak az urnákhoz, a külföldön voksolók négy képviselőt és két szenátort küldenek a törvényhozásba a 43., számukra létrehozandó választókerületből - pontosította Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?