Felmérés: vevő Románia a first lady intézményére

Vevők a romániaiak a first lady intézményére – állapították meg az Inscop legfrissebb felmérésének eredményeit elemezve a közvélemény-kutató intézet szociológusai.

Az adevarul.ro által idézett adatok szerint a lakosság 68 százalékénak jó vagy nagyon jó a véleménye az államfő feleségéről. A megkérdezettek egynegyede (24,3 százaléka) semlegesen viszonyul Carmen Johannishoz, 6,1 százalék nem tudott véleményt mondani róla, és a megkérdezetteknek mindössze 1,6 százalékának rossz vagy nagyon rossz a véleménye.

A válaszokból kiderül az is, hogy a román választókorú lakosság 57,3 százaléka jó dolognak tartaná, ha az államfő feleségére a jelenleginél nagyobb társadalmi szerep hárulna, s csupán 23,2 százalék ellenezné ezt (19,5 százalék nem tudja vagy nem válaszol).

A megkérdezettek többsége (52,5 százaléka) szerint Carmen Johannisnak elsősorban karitatív tevékenységekbe, oktatási és kulturális projektekbe kellene bekapcsolódnia, 22,1 százalék úgy véli, hogy a háttérben kellene maradnia, ahogy az előző államfők felesége tette, 16,3 százalék pedig úgy gondolja, hogy csak a protokolláris eseményeken kellene részt vennie.

„Az adatok alapján elmondható, hogy 25 évvel a forradalom után a romániaiak megszabadultak az Elena Ceauşescu-komplexustól, és készen állnak arra, hogy az államfő felesége fontosabb – akár intézményesített – szerepet töltsön be a társadalomban” – nyilatkozta Darie Cristea, az Inscop kutatásának vezetője.

A felmérés az Adevărul megrendelésére április 23-30. között készült 1085 fős mintán, a hibaküszöbe 3 százalékos.

Kapcsolódók

Kimaradt?