Nagykövetek figyelmeztettek a korrupció elleni harc fontosságára

Az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Hollandia és Németország bukaresti nagykövetségeinek vezetői a szenátus és a képviselőház elnökével találkoztak szerdán a parlamentben, ahol felhívták a házelnökök figyelmét, hogy országaik nagyon fontosnak tartják a korrupció elleni harc folytatását, a jogállamiság érvényesülését.

A képviseletvezetők együttes fellépését a média leplezetlen nyomásgyakorlásként értelmezte, amellyel a nyugati szövetségesek Románia tudomására hozták: nem értenek egyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a (tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző) feddhetetlenségi ügynökség (ANI) mozgásterének vagy hatáskörének korlátozásával.

A szenátus hétfőn szavazott meg egy törvénymódosítást, amely a gyanúsítottak előzetes letartóztatását nehezíti. Múlt szerdán a képviselőház olyan jogszabályt fogadott el, amely lazítja a polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi előírásokat.

A házelnököktől távozó amerikai-brit-német-holland küldöttség nevében Paul Brummel, Nagy Britannia bukaresti nagykövete elmondta: biztosak akartak lenni abban, hogy a bukaresti parlament is megérti, milyen "kulcsfontosságú" az ország számára a DNA tevékenysége és a korrupció elleni harc. Hozzátette: természetesen tiszteletben tartják a parlament szuverenitását.

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök - aki több ízben vádolta már túlkapásokkal a DNA-t - elmondta, hogy a nyugati nagykövetek figyelmét is felhívta a hatósági visszaélések veszélyére. A házelnök szerint egyes vádlottakat a titkosszolgálatok a "bíróságig elkísérnek", és mint mondta, aggasztó jeleit látja annak, hogy az igazságszolgáltatásra egy "kifinomult" külső nyomás nehezedik.

Az utóbbi hetekben több romániai politikus - köztük az RMDSZ vezetői - bírálták a korrupcióellenes ügyészség körüli "bilincscsörgést", a tisztségviselők százainak "médialincseléssel" egybekötött előzetes letartóztatását, amely szerintük sérti az ártatlanság védelmét. 

Több kormánypárti szenátor a büntető törvénykönyv és eljárásjog módosítását kezdeményezte, hogy a szabadságjogok korlátozása kivétel legyen, és ne váljon gyakorlattá az igazságszolgáltatásban. Ez a jobbközép ellenzék hangos tiltakozását váltotta ki, akik szerint a szociáldemokraták valójában a pártjukat megtizedelő korrupció elleni harcot akarják  megfékezni.

Kimaradt?