Alkotmányozó parlamentet tart szükségesnek Biró Rozália

Románia hatályos alaptörvényét nem módosítani kell, hanem újat kell alkotni helyette, ezért a következő parlamenti választást eleve úgy kell kiírni, hogy a választók alkotmányozó jogkörrel ruházzák fel a törvényhozókat - mutatott rá kedden Biró Rozália szenátor, az RMDSZ „belső parlamentjének”, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke.

A politikus a parlament alkotmánymódosítást előkészítő különbizottságában képviseli az RMDSZ-t. Az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: most már amúgy sincs semmi esély arra, hogy a jelenlegi parlamentben kétharmados konszenzus alakuljon ki az alaptörvény módosításáról. Rámutatott: most már csak a szocdemek tartják napirenden az alkotmánymódosítást, hogy "kipipáljanak" egy választási ígéretet.

Mint ismert, az alkotmányszövegező bizottság korábban kidolgozott tervezete tavaly elbukta a normakontrollt: az alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközőnek minősítette a tervezet 26 pontját, közöttük azokat a magyarságnak fontos változtatásokat, amelyeket az RMDSZ javasolt.

Biró Rozália szerint a - közvélemény-kutatások alapján választási győzelemre esélyes - liberálisok is támogatnák az RMDSZ-nek azt a javaslatát, hogy új alkotmányt dolgozzanak ki, ne kísérletezzenek többet a régi alaptörvény módosításával, aminek korlátokat szab maga az alkotmány. Egy alkotmánymódosítás során a parlament egyebek között nem változtathatja meg Románia hivatalos nyelvét és egységes, független, oszthatatlan nemzetállamként való meghatározását.

Érvek az új alkotmány mellett

"Előbb-utóbb el kellene dönteni olyan alapvető dolgokat: hogyan beszélhetünk nemzetállamról, amikor a polgárok tíz százaléka más nemzetiségű, hogyan beszélhetünk a hatalmi ágak elkülönítéséről akkor, amikor azt látjuk, hogy jelen pillanatban minden mindent összesző, és nincsenek ezek a hatalmi ágak és feladatkörök letisztázva. Tehát szükség lenne rá" - érvelt az RMDSZ képviselőtanácsának elnöke egy új alkotmány kidolgozása mellett.

Márciusban újrakezdte működését az alkotmánymódosítás előkészítésével megbízott parlamenti különbizottság. Az alkotmánymódosítást a parlament mindkét házában kétharmados többséggel kell elfogadni, és akkor lép hatályba, ha azt érvényes népszavazás is megerősíti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?