Borbély: komolytalanság 300 projektet írni a Juncker-tervhez

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker nevével fémjelzett befektetési csomagról, illetve ennek romániai vonatkozásairól egyeztetett kedden Bukarestben Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

A találkozón Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, György Attila pénzügyi államtitkár, Radu Podgorean külügyi államtitkár, Iulian Matache szállításügyi államtitkár, valamint a képviselőház európai ügyekért felelős és költségvetési bizottságának vezetői vettek részt.

A Juncker-féle csomag magja az az úgynevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI), amely az európai gazdasági  növekedés és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében egy háromszáztizenöt milliárd eurós befektetési programot jelöl, ezt az EU-s tagállamok márciusban fogadták el. Javaslatainak egyike, hogy a köz- és a magánszféra együttműködésével a következő három évben aktívabban hozzájáruljanak az európai országok gazdasági növekedéséhez, és elsősorban a fiatalok munkahelyhez való juttatásához.

„Egyértelmű, hogy a Juncker-terv azokat az országokat célozza meg, amelyek felkészültebbek, amelyeknek jól előkészített projektjeik vannak. Románia gyengén indított, mivel startból 300 projektet javasolt, ami komolytalan ajánlat. Ki kell választanunk néhány fontos, az infrastruktúra fejlesztés szempontjából nélkülözhetetlen beruházást, és ezeket prioritásként kell kezelni” – fogalmazott a találkozón Borbély László, aki a jelenlevőknek azt javasolta, hogy térjenek vissza a prioritáslistához, rendszerezzék azt, majd kerítsenek sort további konzultációkra a parlament és a kormány között.

A Juncker-féle beruházási alaphoz 16 milliárd eurót biztosítana az Európai Unió, további 5 milliárd euró az Európai Beruházási Banktól (EBB) érkezne. Ez összesen 21 milliárd euró, ami garanciaalapként működik. A várakozások szerint minden közpénzből származó euró 15 eurónyi köz- és magánbefektetést generálna, ami összesen 315 milliárd eurós befektetést eredményezne.

Kimaradt?