Bojkottálja az RMDSZ a marosvásárhelyi tanácsüléseket

A marosvásárhelyi városi tanács RMDSZ-frakciója bojkottálni fogja a testület tevékenységét mindaddig, amíg ki nem helyezik a hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat a városban.

Ezt keddi sajtótájékoztatóján Peti András frakcióvezető, valamint Karácsonyi-Erdei Etel és Soós Zoltán önkormányzati képviselő jelentette be. Emlékeztettek arra, hogy 2001. február 21-től van jogalapja a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének.

Peti András elmondta, hogy két éve, amióta ő lett a frakció vezetője és az alpolgármester, nem telt el nap, hogy ne foglalkozott volna az üggyel. Tavaly újraindult a folyamat, ám a magyar személyiségekről elnevezett utcanevek visszamagyarosítása után le is állt. „Azok a bátor emberek, akik kitették házaikra, kerítéseikre, türelmetlenségüknek adtak hangot” – fogalmazott az alpolgármester a bírsággal fenyegetett vásárhelyiekre utalva.

Karácsonyi-Erdei Etel megengedhetetlenül arrogánsnak nevezte a helyi rendőrség magatartását. Megalapozatlannak minősítette, hogy a szabályosan elkészített utcanévtáblákat a reklámtáblákkal azonosítják, és 30-50 ezer lejes bírságokat helyeztek kilátásba, megfélemlítve ezzel a lakosságot. „A rendőrség reakciója túlzott és indokolatlan” – mondta a tanácsos, aki szerint a rendőrparancsnok az alapvető emberi jogokat, a gyülekezési jogot és a szabad véleménynyilvánítás jogát sértette meg Marosvásárhelyen.

Arra, ami abban a városban történik, amit papíron a harmónia városának nevez a polgármesteri hivatal, már a nemzetközi sajtó is felfigyelt – mondta Soós Zoltán, aki szerint a város vezetősége képtelen a lakossággal helyesen kommunikálni. A frakció valós párbeszédet kezdeményez a városházával arról a többtíz tanácsi határozatról, amelyet az évek során nem valósított meg, nem tartott tiszteletben – jelentette ki.

Ugyanakkor azt is eldöntötték, hogy meghatározatlan ideig bojkottálni fogják a tanács munkáját. A bojkott csütörtökön, a délután két órakor kezdődő tanácsülésen kezdődik és addig fog tartani, amíg kikerülnek a városba a hivatalos kétnyelvű utcanévtáblák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?