Egy „civil” a harmadik jelöltaspiráns Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen már hárman vannak mezőnyben a polgármester-jelöltségért. Pénteken Barabás Miklós, a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! civil csoport sajtószóvivője bejelentette: indul a május 31-én esedékes előválasztáson.

Barabás Miklós neve akkor vált ismertebbé, amikor társával együtt a helyi rendőrség megbírságolta, mert engedély nélkül szerelt fel kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen. „Elsősorban azért szeretnék indulni, mivel érdekel közösségem jelene és jövője. Történész lévén, népem múltja létfontosságú számomra.  Nem politikai karriert szeretnék építeni, hanem a közösségem érdekeit szolgálni” – mondta sajtótájékoztatóján Barabás.

Megállapította: bár Marosvásárhelyen él a legnagyobb magyar közösség Erdélyben, ez mégsem látszik, ugyanis sem a hivatalokban, sem az intézményekben, de még az utcanévtáblákban sem tükröződik a magyarság aránya. A civil aktivista elmondta, alig egy éve foglalkozik közügyekkel, és rádöbbent arra, hogy „a magyar ügy kényes”, megoldását sem magyar, sem román politikus nem vállalja. Például a kétnyelvű utcanévtáblák ügye sem vállalható, mert „a koalíció mást kíván”, a pártérdekek sem ezt diktálják.

Arra a kérdésre, mikor határozta el, hogy megméretkezik az előválasztáson, Barabás Miklós elmondta, nem sokkal azután, hogy a helyi rendőrség megbüntette. Akkor ugyanis dühöt és tehetetlenséget érzett, illetve rájött arra, hogy a helyzet sokkal súlyosabb annál, ahogy azt sejtette.

Civilnek tartja magát

„Az előválasztás soha nem érdekelt, a politizálás még kevésbé. Viszont az elmúlt hetekben tapasztalt rendőrségi túlkapások, a hatalmi játszmák, a magyar politikum magatartása a megfenyegetett lakosok irányába a politikai érdekvédelem megváltoztatásának szükségességére hívta fel figyelmem” – fogalmazott a történelem tanár, aki civilnek tartja magát, és aki a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) támogatását élvezi.

Barabás már elkezdte az induláshoz szükséges aláírásgyűjtést. Közölte, bármi történik is, továbbra is civilként, függetlenként szeretne tevékenykedni, a közösséget szolgálni. Indulásának szavai szerint az a legfőbb célja, hogy a közbeszéd részévé tegye a kétnyelvű utcanévtáblák ügyét, hogy valós megoldásokat keressen, hiszen az utcanévtáblák ügye csak a jéghegy csúcsa a 25 éve megoldatlan problémáknak.

Mint ismert, Barabás Miklóson kívül még két magyar jelöltaspiráns indulna az előválasztáson: Portik Vilmos (EMNP) és Soós Zoltán (RMDSZ).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?