Nagyon szövetkeznének az RMDSZ-szel a liberálisok

Együttműködési megállapodást akar kötni az RMDSZ-szel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) - közölte Alina Gorghiu, a PNL társelnöke csütörtökön a Gandul című portálnak nyilatkozva.

A PNL az RMDSZ törvényhozóival együtt sem rendelkezik elegendő szavazattal a parlamentben ahhoz, hogy megbuktassa Victor Ponta miniszterelnök kormányát - ismerte el Gorghiu. Hozzátette: ettől függetlenül, beterjesztik a tavaszi ülésszakra beígért bizalmatlansági indítványt.

Gorghiu szerint a PNL-nek volt már egy rövid egyeztetése az RMDSZ-szel, de a - parlamenti együttműködésről és a PNL kormányprogramjának támogatásáról szóló - megállapodás részleteit az RMDSZ pénteken kezdődő kongresszusa után akarják kidolgozni.Gorghiu elismerte, hogy nem lehet kormányt buktatni a belügyi tárcát is vezető Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes pártjának, aRománia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) támogatása nélkül, de - mint mondta - nem is akar olyan "konjunkturális" szövetségeseket, akik nem meggyőződésből támogatják a PNL kormányprogramját.

A belügyminiszteri tisztséget is betöltő Oprea a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy pártja kitart Ponta mellett, amíg ő a miniszterelnök, vagyis a PSD nem akarja elmozdítani Pontát a kormány éléről. Az UNPR-nek jelenleg kétszer akkora parlamenti súlya van, mint az RMDSZ-nek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?