Klaus Johannis államfőnek szimpatikus Avram Iancu

„Erdélyi vagyok, Avram Iancu-párti. Tetszik nekem ez a történelmi személyiség, szívesen nemzeti hősnek nyilvánítanám” – jelentett ki kedd esti sajtótájékoztatóján Klaus Johannis.

Az államfő arra az újságírói kérdésre reagált, hogy nemzeti hősnek nyilvánítaná-e az erdélyi románok 1848-49-es szabadságharcosát. A kérdés pedig arra utalt, hogy korábban Johannis visszaküldte a parlamentnek újbóli megvitatásra azt a törvényt, amely Avram Iancut a román nemzet hősévé nyilvánította.

Az államfő sajtótájékoztatóján azt mondta: a törvény kezdeményezőinek jó szándékaik voltak, de eltévesztették az eljárást. „Nem azért küldtem vissza a törvényt, mert nem tekintem nemzeti hősnek Avram Iancut. Annak tekintem. Azért küldtem vissza, hogy a tervezetet a törvényes eljárásokhoz igazítva a román nemzet hősévé nyilváníthassuk” – magyarázta.

Mint ismert, a törvény kihirdetésének elutasításakor Johannis azzal érvelt: a parlament csak általános érvényű jogszabályt alkothat "a román nemzet hőse" cím adományozásáról, amelyben megszabja a kitüntetés odaítélésének a módját, és a kitüntetés formai elemeit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?