Jogi bizottság: letartóztatható Markó Attila

Pozitívan véleményezte hétfői ülésén a képviselőház a korrupcióellenes ügyészég (DNA) Markó Attila őrizetbe vételére, illetve letartóztatására vonatkozó kérelmét. A végső szót a plénum mondja ki szerdán az RMDSZ politikusának ügyében.

A jogi bizottság alelnöke, Ciprian Nica szerint a képviselő előzetes letartóztatását 16-an véleményezték pozitívan, egy ellenszavazat és egy érvénytelen szavazat volt csupán. Markó Attila helyett két ügyvédje vett részt az ülésen, akik elmondták, hogy a politikus Magyarországon tartózkodik és e-mailen kommunikál a jogi képviselőivel.

Mint ismert, Markó Attilát most azzal gyanúsítják az ügyészek, hogy 2008-ban, a restitúciós ügynökség (ANRP) kárpótlási bizottságának tagjaként a reális piaci értékhez képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg három kártérítést, és ezzel 75 millió euró kárt okozott az államnak. Nyilván nem egyedül, hanem a testület többi tagjával együtt.

A politikus a blogján részletesen kifejtette álláspontját a vádakkal kapcsolatban. Magyarázatának lényege, hogy "hadseregnyi ember" készítette elő azokat a dossziékat, amelyekről a kárpótlási bizottság döntött: több tíz jogi, technikai szakember, felértékelő, fölöttük osztályvezetők, igazgatók, három alelnök és egy elnök.

"Egy ilyen folyamatban, ahol egy hadsereg ember ellenőrzi minden dosszié minden porcikáját, felelős vezető beosztású hivatalnokok ellenjegyzik (beleértve az ANRP vezetőségét is), azt mindezek együtt napirendre javasolják, az ülésen senki részéről nem merül fel kérdés vagy kétely (hisz nincs is, amiért felmerüljön), tehát a bizottság ANRP-s fele elmondja, hogy minden rendben és ezt sem az igazságügyi minisztérium sem pedig a pénzügyminisztérium részéről kinevezett bizottsági tag nem vonja kétségbe, akkor milyen okom, jogom vagy netán kötelességem lett volna nekem kétségbe vonni?" – írja a képviselő a felülértékelt kárpótlásokról.

Kapcsolódók

Kimaradt?