Ki képviselné az erdélyi magyarokat Afrikában?

Grüman Róbert háromszéki megyei tanácsost jelöli idén képviselőnek az Afrika-Közel-kelet választókerületben az RMDSZ. Ebben a kerületben a szavazatok visszaosztása révén a négy évvel ezelőtti választásokon, 35 szavazattal kapott mandátumot Kötő József.gruman2

A jelölt csütörtökön a sajtónak elmondta, főként interneten keresztül igyekszik meggyőzni a térségben élő román állampolgárokat, hogy szavazzanak rá. Mint mondta, az RMDSZ azért indít valamennyi választási körzetben jelölteket, mert nem sok eséllyel szállnak ugyan versenybe, de „elcsípett" szavazatok segítenek a szövetségnek az öt százalékos választási küszöb elérésében.

Mint ismert, a választási törvény szerint azokban a kerületekben, ahol egyik jelölt sem szerez abszolút győzelmet, a szavazatok visszaosztásával dől el, ki kap mandátumot, így kevesebb szavazattal is meg lehet szerezni egy parlamenti mandátumot.

A háromszéki RMDSZ 25 jelöltet indít az ország más megyéiben vagy külföldön lévő választókerületben. Ezeket mind a szövetség ifjúsági szervezete a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) tagjaiból toborozták. Háromszéki fiatalok indulnak az RMDSZ színeiben Bukarestben, Buzău, Vrancea, Ilfov, Giurgiu, Brăila, Călărasi megyékben.

Kovászna megyében hét párt és pártszövetség színeiben 37-en szálltak versenybe a négy képviselői és két szenátori mandátum elnyeréséért, derült ki a megyei Választási Bizottság összesítéséből. A december 9-i parlamenti választások jelöltjei közül 25-en pályáznak képviselői és 12-en szenátori tisztségre, ezek az RMDSZ, az EMNP, a Szociál-Liberális Szövetség (USL), az Igaz Románia Szövetség (ARD), a Nagyrománia Párt (PRM), a Dan Diaconescu Néppártja (PP-DD) és a Zöld Párt (PER) színeiben indulnak.

{loadposition emnp}

Kimaradt?