Szerdán dönt a szenátus Şova és Vâlcov sorsáról

Szerdán dönt a szenátus arról, hogy hozzájárul-e két volt miniszter, Dan Şova és Darius Vâlcov előzetes letartóztatásához – döntötte el hétfőn a felsőház házbizottsága.

Mint ismert, a két politikust korrupcióval gyanúsítják. Dan Şova előzetes letartóztatását már kedvezően véleményezte múlt héten a jogi bizottság, Darius Vâlcov ügyét várhatóan kedden tárgyalja a testület. A bizottság azonban csak ajánlást fogalmaz meg a szenátoroknak, a végső szó a plénumé. A szenátorok titkos szavazással döntenek a két társuk sorsáról.

Dan Şovát három rendbéli hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják. A vádak a Dan Şova ügyvédi irodája és a turceni-i, illetve rovinari-i hőerőművek közötti szerződéssel kapcsolatosak, amelyek révén a szenátor jogtalanul jutott hozzá 3,5 millió lejhez.

Vâlcovot azzal gyanúsítják, hogy Slatina polgármestereként segített megnyerni egy vállalkozónak több önkormányzati versenytárgyalást, és cserében a szerződések értékének 20 százalékét „jutalékként” zsebre vágta. Lemondását a múlt héten írta alá a miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?