Csegzi Sándor megóvja jelöltsége elutasítását

Megóvni készül Csegzi Sándor a Maros Megyei Választási Irodának azt a döntését, hogy nem engedélyezte indulását a decemberi választásokon – mondta el a maszol.ro-nak. Marosvásárhely volt alpolgármestere függetlenként pályázott volna képviselői mandátumot ugyanabban a kerületben, ahol ahol az RMDSZ Kerekes Károly jelenlegi képviselőt indítja.

Csegzi elmondta: nem vonja kétségbe, hogy a választási iroda a törvény szellemében járt el, amikor elutasította jelölési dossziéját, ám négy éve egy másik független jelölt sikeresen fellebbezett a törvényszéken, amikor hasonló okokból megakadályozták az indulását. „Tehát a román igazságszolgáltatásban már van precedens hasonló ügyre" – magyarázta.{loadposition emnp}

A jelöltnek a választókerület állandó választási listáján szereplő személyek 4 százalékának, összesen 2486 személynek támogató aláírását kellett volna összegyűjtenie négy eredeti példányban. Indulását azért utasították el, mert az irodához egy eredeti és három fénymásolt, közjegyző által hitelesített, aláírásokat tartalmazó dokumentumot nyújtott be.

„Ez is bizonyítja, hogy rossz a választási törvény, mondhatni rosszindulatú követelményeket támaszt a független jelöltekkel szemben. Körülményes négy példányban összeszedni az aláírásokat a támogatók személyi adataival együtt. Egy közjegyzőileg hitelesített dokumentum a törvény szerint az eredetivel egyenértékű" – magyarázta Csegzi a maszol.ro-nak.

A volt alpolgármester tájékoztatása szerint a törvényszéknek gyorsított eljárással, 48 órán kell elbírálnia az óvását, amelyet csütörtökön tervez benyújtani.

Kimaradt?