Diaconu-ügy: az ANI segítséget kér, Brüsszel sajnálkozik

A Legfelsőbb Bírói Tanácshoz (CSM) fordul szerdán az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) amiatt, hogy kedden a szenátus nem fosztotta meg parlamenti mandátumától Mircea Diaconut. Ez annak ellenére történt így, hogy korábban a legfelsőbb bíróság is megállapította: a színész-politikus a parlamenti megbízatással összeférhetetlen tisztséget is betölt.

Az ANI elnöke, Horia Georgescu azt reméli, hogy megkeresésük nyomán a CMS az Alkotmánybírósághoz fordul ebben az ügyben. „Itt ugyanis a hatalmi ágak közötti alkotmányos jellegű konfliktusról van szó” – jelentette ki a HotNewsnak,  arra utalva, hogy a parlament megakadályozta egy bírósági ítélet végrehajtását.diaconu

Az ügyben – szóvivője révén – megszólalt az Európai Bizottság is. Mark Grey úgy fogalmazott: Brüsszelben sajnálattal fogadták a szenátus eljárását. „A román jogállamiság egyik eleme az, hogy a bírósági ítéleteket betartják”. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a parlamenti mandátummal összeférhetetlen tisztséget betöltő honatyák mandátumának megszűntetésére korábban a román kormány kötelezettséget vállalt.

Júliusban tizenegy pontban foglalta össze az Európai Bizottság azokat az elvárásait, amelyeket a Victor Ponta vezette kormánynak teljesíteni kell ahhoz, hogy Románia uniós mércével mért jogállammá váljon. A 11. pontban Brüsszel kéri azoknak a honatyáknak a lemondását, akik esetében jogerősen összeférhetetlenséget és érdekkonfliktust állapított meg az igazságszolgáltatás.

A történtek után egyébként még kormánypárti politikusok is elismerték: a Diaconu-ügy miatt Románia ismét kínos helyzetbe kerülhet az EU döntéshozói előtt. {loadposition emnp}

Kimaradt?