Antal Lóránt: strukturális változásokra van szükség a MIÉRT-ben

Péntek este, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács tisztújító ülésén jelentette be Antal Lóránt korábbi elnök, hogy indul a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöki pozíciójáért, amelyről március 20 és 22. között döntenek Nagyváradon. A jelöltet céljairól, a MIÉRT eddigi tevékenységéről kérdeztük.

Miért döntött úgy, hogy indul a MIÉRT vezetői székéért?

Azt gondolom, hogy az elmúlt négy évem az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács élén, a szerzett tapasztalataim, meglátásaim feljogosítanak arra, hogy területi szervezeti elnökként megpályázhassam ezt a pozíciót. A MIÉRT nem jelent mást, mint területi szervezetek ernyőszervezetét, ezért gondolom, hogy fontos az a tapasztalat és munkabírás, amivel én rendelkezem.

Mik a tervei, mit lát az előző vezetés gyenge pontjainak?

15 év után a MIÉRT is megérett strukturális változásokra, hiszen azt láthattuk az elmúlt években, hogy többet foglalkoztunk a tagszervezeteinkkel, saját magunkkal, mint a fiataljainkkal. Az EP-kampány pedig bebizonyította, hogy ha akarjuk, el tudjuk érni a fiatalokat, csak arra van szükség, hogy meghallgassuk őket, és amit elmondanak, azt a javukra fordítsuk. Arra gondolok konkrétan, hogy bevezessük az egyéni tagságot, mert az a jelenlegi felépítés, amely szerint csak a tagszervezetekről van tudomásunk, az ezeket alkotó fiatalokról nem, átláthatatlanná teszi a rendszert. A 15 évvel ezelőtti igényeknek megfelelt ez a felépítés, de ma már nem működik.

Hasonlóképp látják a háromszéki és Hargita megyei ifjúsági szervezetek is: a MIÉRT-nek hangsúlyosabban kellene szolgálnia a fiatalok érdekeit. A két fél által kiadott közlemény kísértetiesen hasonlít egymásra, összebeszéltek?

Nem beszéltünk össze, ugyanakkor azt gondolom, hogy a felvázolt strukturális változásoktól egyrészt nem kellene megijednünk, másrészt azt kellene megértenünk, hogy mi magunk, a MIÉRT tagjai tudunk lenni a folyamat legerősebb hajtómotorja. Ez pedig nem szórvány- vagy tömbfüggő kérdés, és nem is szeretném, hogy régiókra osszuk fel az ilyen kérdéseket. A fiataloknak függetlenül attól, hogy hol élnek, ugyanazok a problémáik vannak: megélhetés, munkahelyteremtés, lehetőségek a szülőföldön stb. Világos ugyanakkor, hogy élvezem a székelyföldi ifjúsági szervezetek támogatását, bátorítottak arra, hogy jelentkezzem az elnöki pozícióra.

Hogyan látja, lesz harmadik jelölt az elnöki pozícióra?

Nem tudok róla, de ez benne van a pakliban.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet országos tisztújító küldöttgyűlésére 2015. március 20-22. között Nagyváradon, illetve Püspökfürdőn kerül sor. Az Országos Küldöttgyűlés a Magyar Ifjúsági Értekezlet legfelső döntéshozó testülete, amely évente ülésezik, áttekintve a MIÉRT és tagszervezeteinek éves beszámolóját, meghatározva a szervezet célkitűzéseit és tevékenységi tervét az elkövetkező időszakra. Antal Lóránt előtt néhány héttel Jakab Adorján jelentette be, hogy indul az elnöki tisztségért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?