Megszavazta a parlament a SRI új igazgatójának kinevezését

Megszavazta a parlament hétfőn Eduard Hellvig európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségébe.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnökét Klaus Johannis államfő jelölte a hírszerzés élére, miután a SRI korábbi igazgatója januárban nyilvános szócsatába keveredett az alkotmánybírósággal és lemondott tisztségéről. Johannist a PNL éléről választották elnökké tavaly novemberben.

Hellvig kinevezését a kétkamarás parlament együttes ülése 498 szavazattal fogadta el 15 ellenében. Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök előzőleg jelezte, nem ellenzik Hellvig kinevezését, de a PSD elvárja, hogy az államfő ne saját volt pártjából jelöljön vezetőt minden intézmény élére.

A kormányfő arra utalt, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói posztja, valamint a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) főügyészi tisztsége is betöltésre vár, és várhatóan a PSD körüli parlamenti többség ahhoz már nem járulna hozzá, hogy ezek élére is PNL-politikus kerüljön.

Hellvig kinevezését a parlamenti pártok közül egyedül a volt államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártja ellenezte.

A SRI új igazgatója hétfőn letette a parlamentben a hivatali esküt. Székfoglaló beszédében Hellvig azt állította: a SRI a nemzetbiztonság egyik pillére, amelynek nemzetközi elismerését jól példázza, hogy Románia vezető szerepet tölthet be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban. Az új igazgató a korrupció megfékezését és az ország védelmi képességének javítását nevezte a SRI legfőbb célkitűzésének.

Hellvig egy sajtónyilatkozatban jelezte, hogy még hétfőn lemond PNL-tagságáról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy - bár egy korábbi blogbejegyzésben a Bukarest-Berlin-Washington tengely kialakításának szükségességét fejtegette - SRI-igazgatóként az Amerikai Egyesült Államokat tekinti Románia legfőbb szövetségesének.

Kapcsolódók

Kimaradt?