Kelemen Johannisról: találkozóinkon nincsenek tabutémák

A romániai magyar közösségnek még sok problémával kell megküzdenie, és ezeket a párbeszéd és a parlamenti politizálás útján kívánja megoldani – jelentette ki péntek este Kelemen Hunor Sepsiszentgyörgyön.

Az RMDSZ elnöke a Háromszéki Képviselők Tanácsánának ülésén vett részt, amelynek végén Klaus Johannis berlini kijelentéseiről kérdezték az újságírók a politikust. Mint ismert, az államfő az Angela Merkel kancellárral tartott sajtóértekezleten azt mondta: Romániában „nincs magyarkérdés”.

Kelemen elmondta, az RMDSZ és Klaus Johannis közötti eddigi tárgyalásokon nem került szóba a területi autonómia kérdése, ám ez sem tabutéma. „Demokratikus államban nincsenek tabutémák. Az államfővel sok mindenről tárgyaltunk, de az autonómiáról nem. A többség-kisebbség viszonyával kapcsolatos problémákról beszéltünk, és mi egy paktumot is javasoltunk ezen a téren” – idézte az Agerpres a szövetségi elnököt.

Kelemen felidézte: annak idején a Német Demokrata Fórum elnökeként Klaus Johannis maga is támogatta a kulturális autonómiát is magába foglaló kisebbségi törvény elfogadását. „Vagyis támogatta a kisebbségi közösségek etnikai identitásának megőrzését szolgáló intézményes garanciákat, a legnagyobb létszámú közösség, a magyarok esetében is” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?