Az RMDSZ támogatja Eduard Hellvig kinevezését a SRI élére

Az RMDSZ támogatja Eduard Hellvig kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségébe – nyilatkozta csütörtök este Kelemen Hunor az Agerpresnek.

A szövetségi elnök elmondta, jól ismerik és kiegyensúlyozott, a nemzetbiztonsági kérdésekben jártas politikusnak ismerik a liberális európai parlamenti képviselőt. „Részünkről nem jelent gondot a kinevezése. Még tárgyalunk hétfőn az álláspontunkról a frakciókban, de nem merül fel, hogy ne támogassuk, amikor a parlament szavaz róla” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnökének egyébként nem jelentett újdonságot Eduard Hellvig jelölése a SRI igazgatói posztjára. Az Agerpres kérdésére elismerte, hogy Klaus Johannis államfő konzultált vele a csütörtöki bejelentése előtt. „Az államelnöknek is elmondtam, hogy támogatjuk a jelöltjét” – mondta a politikus.

Emlékeztetett arra is, hogy Klaus Johannis az elődjéhez, Traian Băsescuhoz hasonlóan járt el, aki szintén az ellenzéki pártok soraiból javasolt annak idején jelöltet a SRI igazgatói tisztségébe. Kelemen reményét fejezte ki, hogy kinevezése esetén Eduard Hellvig az intézmény kiegyensúlyozott vezetője lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?