Elmarasztalta Kelemen Hunort a CSM vizsgálati részlege

Megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, amikor az RMDSZ negyedszázados évfordulóját ünneplő gálán mondott beszédében védelmébe vette a négy év börtönre ítélt Nagy Zsoltot – állapította meg jelentésében a Legfelső Bírói Tanács (CSM) vizsgálati részlege.

Erről a részleg szóvivője, Tamara Manea nyilatkozott szerdán a Mediafax hírügynökségnek. Tájékoztatása szerint a CSM a csütörtöki ülésén tárgyalja a jelentést, és fogalmazza meg álláspontját az ügyben. A vizsgálati részleg Kelemen Hunorhoz hasonlóan elmarasztalta kijelentéseiért Elena Udrea képvselőt és Adrian Sârbu üzletembert is.

A CSM állásfoglalásának nincs jogi következménye. A testület vizsgálati részlege elsősorban a bírák és az ügyészek ellenőrzésére hivatott, ha magatartásukkal, szakmai munkájukkal kapcsolatban kételyek merülnek fel. Az igazságszolgáltatás rendszerén kívül eső személyek esetében a CSM-nek nincs lehetősége szankciókat elrendelni, legfeljebb állásfoglalást tehet közzé arról, hogy a közéleti nyilatkozatok milyen mértékben tekinthetők az igazságszolgáltatással szembeni nyomásgyakorlásnak. 

Részlet Kelemen Hunor beszédéből: "Kedd óta Nagy Zsolt számára a szabadságért folytatott harcnak már más jelentése van. És számunkra is, nem csak Zsolt számára. Ártatlanul ítélték el, az ő ügye nem korrupciós ügy. Az ellene felhozott vádakra nincsenek bizonyítékok, az ő minisztersége alatt nem privatizáltak egyetlen állami vállalatot sem, mások lehallgatott beszélgetéseiből következtettek az ő állítólagos bűnösségére. Igazságtalan ítélet született, és most Zsoltnak szüksége van a mi bíztatásunkra, szolidaritásunkra, minden egyes jó szóra. Őt nem fogja megtörni a börtön sem, és nem fogja feladni az igazságért folytatott küzdelmet. Nekünk sem szabad feladnunk! "

Kapcsolódók

Kimaradt?