Szilágyi Zsolt lett az EMNP új elnöke

Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábbi alelnökét és államfőjelöltjét választotta a párt elnökévé az EMNP Marosvásárhelyen ülésező harmadik országos küldöttgyűlése szombaton.

A területi szervezetek korábban öt politikust - köztük Szilágyi Zsoltot és a novemberi államfőválasztás után lemondott Toró T. Tibor eddigi elnököt - jelölték a párt élére. A távozó elnök köszöntő beszédében azt mondta: Szilágyi Zsolt lehet az az integráló személy, aki új hitet és lendületet adhat az EMNP-nek a további építkezéshez, és a 2016-os választásokon való jó szerepléshez.

A rendkívüli küldöttgyűlésen, a zárt ajtók mögött zajló tisztújítás során a többi jelölt visszalépett, így csak Szilágyi Zsolt neve került a szavazólapra, akinek a küldöttek nagy többsége bizalmat szavazott.

Megválasztása után az új elnök újságírók előtt elmondta: azokkal vállalkozott közös munkára, akik "őszinte, tiszta, autonómia-központú" politikával akarnak jövőt teremteni az erdélyi magyarságnak. Gratulált a 25 éves évfordulóját ünneplő Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ). Felidézte, hogy az EMNP-ben is sokan vannak, akik alapítói voltak az RMDSZ-nek, és úgy vélte, nem az ő hibájuk, hogy most már külön szervezetekben politizálnak.

"A magyar-magyar összefogásnak és a versenynek, a politikai pluralizmusnak is van értelme: meg kell találni a kellő mértéket" - fogalmazott Szilágyi Zsolt. Azt javasolta, az erdélyi magyar-magyar párbeszéd érdekében élesszék fel az RMDSZ-szel együtt 2009 létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amelyben szerinte a pártok mellett az autonómiamozgalmak képviselőinek is helye van.

Szilágyi Zsolt a 2016-os önkormányzati választásokra való felkészülést nevezte a párt legfontosabb feladatának. Az EMNP új elnöke bejelenetette: választási szövetséget ajánl a Magyar Polgári Pártnak (MPP). Kifejtette: az EMNP az erdélyi magyar közösség politikától elfordult tagjait próbálja megnyerni a közügyeknek és reményt adni a fiataloknak.

Az MTI kérdésére, hogy Tőkés László EP-képviselő brüsszeli irodavezetője marad-e EMNP-elnökké választása után, Szilágyi Zsolt azt mondta: ez ezzel kapcsolatos megoldás megtalálása "a jövő zenéje", de megjegyezte, Tőkés Lászlóval továbbra is azonos értékrendet képvisel, és azzal is tisztában van az EMNP elnöki tisztsége is teljes embert igényel. Szilágyi Zsolt elmondta: Toró T. Tibort a munka folytatására kérte, az EMNP alapító elnöke pedig vállalta, hogy stratégiai alelnökként szolgálja tovább a pártot.

Kapcsolódók

Kimaradt?