Stratégiai partnerségre lép az EMNT és az SZNT

Az autonómiatörekvéseknek sokkal nagyobb az esélyük, ha összefog a két nemzeti tanács, mintha külön-külön vívná meg a harcát – mondta szombat délutáni sajtótájékoztatóján Izsák Balász, a Székely Nemzeti Tanács és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A két szervezet együtt indult 2003-ban Szatmárnémetiben – idézték fel a kezdeteket, ami a közös célok mellett arra ösztönzi a vezetőket, hogy szervezeti szinten is szorosabbra fűzzék a stratégiai partnerséget, hogy fontos pillérei lehessenek az erdélyi magyar ügynek. Ennek érdekében az idén egy közös EMNT-SZNT küldöttgyűlést is terveznek szervezni – mondták el a sajtótájékoztatón.

A megállapodás a korábbi években fel-felbukkanó rivalizálásnak vethet véget, a két 2003-ban alakult, közös gyökerű nemzeti tanács között.

Közös ügynek számít a zászló-ügy is, amely során a hatalom reklámzászlónak minősítette a székely zászlót. „Romániában jelkép-háború folyik, tilalmi háború a szabadság szimbólumai ellen” – fogalmazott Tőkés László, aki ismertette a nagyváradi esetet, amikor a Bihar megyei prefektúra az európai parlamenti képviselői iroda homlokzatán négy zászló közül háromnak a kitűzését törvényteleneknek minősítette.

A volt püspök elmondta, az európai mellé a székely, valamint egy lyukas magyar és egy lyukas román zászlót tűzött ki irodájának homlokzatára. A székely zászlót reklámzászlónak minősítette a bíróság, aminek engedély nélküli kitűzését pénzbírsággal büntetik. A prefektúra a magyar zászló levételét kérte, a lyukas román zászlónak pedig eltoválítását és helyette egy tisztességes román nemzeti lobogó kihelyezését – számolt be Tőkés, aki szerint ezzel a hozzáállással a hatalom megalázza a székelyeket, meg a magyarokat és a szabadáság szimbólumait.

„Gúny tárgyává tesznek, megaláznak” – mondta a politikus, azt is tisztázva, hogy a két nemzeti, román és magyar lyukas lobogót, mint a szabadság szimbólumait tűzték ki, az pedig nem sért semmilyen törvényt. A zászlóügyben a politikus az igazságszolgáltatáshoz fordult, jogi képviselője Kincses Előd, marosvásárhelyi ügyvéd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?