Márton Árpád: illúziókat kerget az EMNP

„Román emberek foglalnak el minden egyes olyan parlamenti helyet, ahová nem magyar ember fog bejutni" – mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján Márton Árpád.

A háromszéki RMDSZ-képviselő kifejtette: egyike azoknak, akik a legtöbbet foglalkoztak a választási törvénnyel, ezért elemzéseket készített arról is, hogy a decemberi választásokon Székelyföldön és a szórványmegyékben milyen eséllyel szereznek mandátumot az RMDSZ, az EMNP és az MPP jelöltjei.

Márton Árpád szerint azzal, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) például Bihar és Szatmár megyében is állít képviselő- és szenátorjelölteket, magyar képviselet nélkül hagyja a helyi közösséget. „Ezekben a megyékben a mandátum megszerzése attól függ, hogy a magyar vagy a román közösség tudja nagyobb arányban tömöríteni a szavazatokat", véli a háromszéki képviselő, aki az önkormányzati választásokon leadott szavazatokból számolta ki az esélyeket.

Példaként elmondta: a Szatmár megyei Nagykárolyban az RMDSZ megyei tanácsosjelöltjeire 16.500-an szavaztak, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) jelöltjei közel 13 ezer szavazatot kaptak, az EMNP közel 900 voksot szerzett. Márton Árpád szerint ebből is látszik, hogy a néppárt parlamenti jelöltjei esélytelenek, de indulásukkal az RMDSZ jelöltjének bejutását kockáztatják.martona

Kovászna megyében is kockázatos lehet a magyar-magyar verseny, mivel Márton Árpád számításai szerint az egyik képviselői és egyik szenátori kerületben az RMDSZ jelöltje nem tudja megszerezni a szavazatok többségét, így a mandátum megszerzése visszaosztás révén dől el, és így a román pártok két mandátumot is szerezhetnek Háromszéken. „Illuzórikus elképzelés az, hogy az EMNP teljesítheti a 6 képviselői és 3 szenátori alternatív választási küszöböt", összegezte Márton Árpád.

Hasonló véleményt fogalmazott meg szerdai, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint, csupán zavart keltenek azok, akik a 6+3-as alternatív bejutási küszöbről beszélnek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt szombaton, Kolozsváron hozza nyilvánosságra képviselő- és szenátorjelöltjei nevét. Az EMNP 40 képviselő- és 40 szenátorjelöltet indít a december 9-i parlamenti választásokon, de továbbra is fenntartja ajánlatát, hogy egyes magyar többségű választási körzetben támogatják az MPP jelöltjeit. Toró T. Tibor, az EMNP országos elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján kifejtette: szerinte az RMDSZ elérheti az öt százalékos bejutási küszöböt, az EMNP a 6-3-as alternatív küszöbbel jut a parlamentbe, az MPP független jelöltjei pedig a kerületükben szerzett abszolút szavazati többséggel szerezhetnek mandátumot.

Kimaradt?