Johannis: Romániának a schengeni övezetben van a helye

A Bukarestben akkreditált külföldi diplomatákhoz intézett beszédében Johannis kifejtette, hogy elnöki mandátuma alatt folytatni akarja Románia európai integrációját, így a schengeni csatlakozás és az euró bevezetése továbbra is aktuális célkitűzés marad. Úgy vélte, hogy Románia schengeni övezeti csatlakozása kizárólag politikai okok miatt késik, és szerinte az EU legnagyobb hiányossága nem gazdasági jellegű, hanem a partnerek közötti bizalom hiányában mutatkozik meg, ami hátrányos megkülönböztetéshez vezet.

"Partnereink kötelessége, hogy korrektek legyenek a kiértékelésekben és a szabályok alkalmazásában. Hiszünk a betartott szabályokban, illetve olyanokban, amelyek nem módosulnak a változó érdekek függvényében" - mondta Johannis, aki szerint az európai intézményektől kapott biztosítékok alapján Románia arra számít, hogy a schengeni övezet tagállamává válik.

Rámutatott: Románia kész hozzájárulni a schengeni övezet hatékonyabb működéséhez, és elismerte, szigorúbban kell őrizni az EU határait, ugyanakkor nem sérülhet a szabad mozgáshoz való alapvető jog sem.

Az államelnök kiemelte Románia és az Egyesült Államok stratégiai partnerségének fontosságát, és közölte, Bukarest a dinamikus együttműködés folytatásában érdekelt. Továbbá fontosnak nevezte Romániának a Franciaországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal, Ausztriával, az Egyesült Királysággal, Spanyolországgal és Törökországgal létező stratégiai partnerségének gazdagítását, majd megemlítette a Magyarországgal és Bulgáriával való kétoldalú együttműködést, amelyet főleg a határ menti együttműködések területén akar erősíteni Bukarest.

Johannis megállapította, hogy Bukarest és Moszkva kapcsolatát beárnyékolja az ukrán válság, és a konstruktív párbeszéd visszaállításához elsősorban arra van szükség, hogy Oroszország tiszteletben tartsa a nemzetközi jog elveit. Rámutatott: Bukarest Kínával is fejleszteni akarja kapcsolatait főleg a gazdasági együttműködés terén.

Kimaradt?