Johannis új korszakot akar a román demokráciában

A rendszerváltozás óta eltelt negyed évszázad átmeneti korszaka, az intézményépítés és kísérletezés időszaka után a román demokrácia új korszakába kell lépni - jelentette ki szerdán Klaus Johannis, miután a választási reformról konzultált a parlamenti pártokkal Bukarestben.

Az államfő közölte: abban állapodott meg a parlamenti pártokkal, hogy a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszak végéig a parlament kidolgozza és megszavazza az új - helyhatósági és parlamenti - választási törvényeket, illetve új párttörvényt és pártfinanszírozási törvényt fogad el.

Johannis nem közölt részleteket arról, sikerült-e az említett jogszabályok elvi kérdéseiben konszenzust kialakítani, csak annyit mondott: úgy fogják "átszabni a rendszert", hogy növekedjék a polgárok bizalma a demokratikus intézmények iránt.

Rámutatott: konzultációi azt célozták, hogy egy tartós jogszabályi keret szülessen, amely nemcsak a képviselet legitimitását, hanem hatékonyságát is biztosítja. "Tartós intézményekre, olyan törvényekre van szükség, amelyek túlélik a választási ciklusokat" - magyarázta a román elnök.

Kifejtette: fontos elv a részvétel, de nemcsak a külföldön élők számára kell lehetővé tenni, hogy élhessenek választójogukkal. A választási törvények mellett olyan párttörvényre is szükség van, amely a polgárokat a közügyekben való részvételre bátorítja. Úgy vélekedett, az embereket csak úgy lehet közelebb hozni a politikához, ha átláthatóvá válik a pártok működése, és elszámolnak finanszírozásukkal.

Felgyorsítják a honatyák „kiadását”?

Az elnök szerint a konzultáció során minden párt késznek mutatkozott arra, hogy felgyorsítsák a meggyanúsított képviselők és szenátorok kiadását az igazságszolgáltatásnak.

Johannis  úgy vélte, semmi akadálya annak, hogy a parlament már a közeljövőben egyszerűsítse az erre vonatkozó szabályozást. Mint mondta: ez fontos jelzés lehet Brüsszel felé is, miután az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése elmarasztalta a parlamentet, amiért - a mentesség feloldásához való hozzájárulás elutasításával vagy annak megtagadásával - akadályozza a korrupcióval gyanúsított politikusok felelősségre vonását.

Kapcsolódók

Kimaradt?