Kelemen Hunort támogatja az RMDSZ Hunyad megyei szervezete

Az RMDSZ elnöki tisztségéért induló Kelemen Hunort támogatja a Szövetség Hunyad megyei szervezete az áprilisi kolozsvári kongresszuson – jelentette be hétfői, január 26-i sajtótájékoztatóján Winkler Gyula megyei elnök.

„Szombaton az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöksége úgy döntött, hogy támogatja egy újabb mandátum megszerzésében Kelemen Hunor szövetségi elnököt, aki januárban jelentette be, hogy indul az elnöki tisztségért. Kelemen Hunor mindig támogatta az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének kezdeményezéseit, jól ismeri közösségünk mindennapjait, rendszeresen jelen van köreinkben. Ennek megfelelően, akárcsak négy évvel ezelőtt, ő a mi jelöltünk " – fogalmazott Winkler Gyula.

RMDSZ Hunyad megyei szervezetének jubileumát ünnepelték

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke beszámolt a vasárnap esti ünnepi gáláról, amelyen a megyei szervezet megalakulásának huszonötödik évfordulójára emlékeztek a dévai operettszínházban. „Negyedévszázaddal ezelőtt január 21-én megalakult az RMDSZ Hunyad megyei szervezete. Vasárnap este köszöntöttük nemcsak az alapítókat, hanem azokat is, akik az évek folyamán csatlakoztak Szövetségünkhöz. Ez alkalomból 350 oklevelet adtunk át mindazoknak, akik az elmúlt huszonöt évben az RMDSZ sorait erősítették. (...) Sajnos vannak olyan kollégák, akik már nem lehetnek közöttünk. Ahogy a gálán is megfogalmaztam, elismerés és tisztelet illeti azokat, akik erejüket, hitüket, tehetségüket, kezdeményezőkészségüket Kőműves Kelemenként beleépítették a RMDSZ Hunyad megyei szervezetének alapjaiba. (...) Megkérdezték tőlem, hogy mi közösségünk legfontosabb megvalósítása, válaszom azonnali volt: az idén tizedik születésnapját ünneplő dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, ahol ebben a tanévben is közel hatszáz diák, óvodától érettségiig tanulhat anyanyelvén. Ez az iskola több mint oktatási intézmény, igazi közösségi kulturális központtá nőtte ki magát az elmúlt évek során" – emelte ki a megyei elnök. Winkler Gyula hangsúlyozta, az RMDSZ Hunyad megyei szervezete továbbra is a magyar közösség érdekeit szolgálja, a megyei közéletben pedig az elkövetkezőkben is megbízható, tisztességes politikai partner kíván lenni.

Beköszöntött a kiszámíthatatlanság korszaka

Politikai és pénzügyi síkon is azt mondhatjuk, hogy beköszöntött a kiszámíthatatlanság korszaka – fejtette ki Winkler Gyula EP-képviselő a hétfői sajtótájékoztatón. „Három évvel ezelőtt a Svájci Központi Bank úgy döntött, hogy az euróval szemben 1,20-as árfolyamküszöböt vezet be. Múlt héten pedig eltörölték az euróval szembeni árfolyamküszöböt, a döntés következményei jól láthatóak Romániában, de európai és világszinten is. Ha Svájcra gondolunk, akkor egyértelműen az órák, bankok, banki titoktartás mellett a kiszámíthatóságra, tervezhetőségre is gondolunk. (...) Most azonban a Svájci Központi Bank döntése azonnali hatállyal borította a svájci pénznem stabilitását. Úgy érzem, hogy a kiszámíthatatlanság korszakába léptünk. Ez az időszak még el fog húzódni" – véli Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint egyre kevesebb dolgot lehet előrelátni a pénzügyi és gazdasági világban: például senki nem gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy a nyersolaj hordónkénti ára ötven dollár alá esik. Szerinte a politikai előrejelzéseket is egyre inkább nehéz megfogalmazni, utalt a görögországi Syriza párt sikerére, amelynek egy évvel korábban semmilyen esélyt nem adtak.

Uniós intézkedések a defláció leküzdésére

A sajtótájékoztatón Winkler Gyula kitért az Európai Központi Bank (EKB) úgynevezett mennyiségi enyhítési programjára, de a Juncker-tervre is, amely 315 milliárd euró beruházást irányoz elő a tagállamokban. Szerinte mindkét intézkedés az unió gazdasági növekedésének beindítását, a jelenlegi stagnálás és defláció leküzdését célozza.

Az EP-képviselő rámutatott, az EKB döntése, amely szerint több mint 1.000 milliárd eurót hozna be az euróövezetbe a következő két évben, pozitív hatással volna a hazai gazdaságra is, különösen, hogy az export hatvan százaléka euróövezetbe megy, Németországba, Franciaországba vagy Olaszországba.

A Juncker-terv kapcsán Winkler Gyula úgy nyilatkozott, egyelőre Brüsszelben vitatják, hogy ez a terv ütközik-e a Kohéziós Politikával. Szerinte nagyon fontos lenne tisztázni, hogy a Juncker-terv nem a Kohéziós Politikát módosítja, hanem annak kiegészítő intézkedése lenne. Az EP-képviselő elmondta, túl sok a Románia kormánya által javasolt kétszáz projekt, amelyet a Juncker-tervből finanszíroznának, ráadásul van olyan elképzelés, amelynek semmi valóságalapja nincs. „Hogy valóban tudjunk a most létrehozandó alapból forrásokat megpályázni, a kormánynak kevesebb számú, de valóban életképes, jól kidolgozott projekteket kellett volna benyújtania" – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy a Juncker-tervből finanszírozott projektek tulajdonképpen privát szférából érkező beruházások lesznek, a befektetőknek pedig az az érdekük, hogy a beruházás jövedelmező legyen.

Kimaradt?