Elhalasztották a döntést a Schengen-csatlakozás ügyében

Az Európai Unió elhalasztotta a döntést abban a kérdésben, hogy csatlakozhat-e Románia a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez - közölték szerdán Brüsszelben uniós diplomaták.

Az EU-országok belügyekkel foglalkozó tárcavezetői csütörtökön ülést tartanak Luxembourgban. A napirenden szerepel ugyan Románia Schengenhez csatlakozásának ügye, de az említett uniós források szerint "még nem jött el a döntés ideje". A kérdést jövő márciusban újra napirendre tűzik, ám ez még egyáltalán nem jelenti bizonyosan azt, hogy akkor már dönteni fognak. Románia mellett Bulgária sorsáról is csak akkor tárgyalnak.

schengen322

Az immár többszöri halasztás oka az, hogy bár a két állam a külső határok védelmét illetően meghozta azokat a rendészeti intézkedéseket, amelyek teljesítése a schengeni övezethez való csatlakozás előfeltétele, több uniós ország kételkedik abban, hogy ténylegesen képesek-e eleget tenni a közös biztonságot szolgáló kötelezettségeiknek.

Elsősorban Hollandia, de mellette - valamivel kevésbé kategorikusan - Németország, Franciaország, valamint több más tagállam is elégedetlen a korrupció, illetve a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyságával - főként Bulgáriában, de Romániában is. Románia esetében az elmúlt hónapok Brüsszelig gyűrűző belpolitikai harcai többekben megingatták a jogállamiság szilárdságába vetett meggyőződést is. {loadposition OTP}

Az Európai Bizottság - az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - januárban készít újabb jelentést a "Schengen-érettség" témájában. Uniós diplomaták szerint e jelentés tartalmát erősen befolyásolja majd, miként ítélik meg a december 9-re kitűzött parlamenti választások lebonyolítását.

Románia és Bulgária csak együtt csatlakozhat a schengeni zónához, mert arra semmilyen módon nem készültek fel, hogy csak az egyikük csatlakozása esetén megerősítetten védjék a román-bolgár határt, amely ebben az esetben "Schengenland" külső határa lenne.

Kezdetben, a technikai felkészülés időszakában a bolgárok "húzták vissza" a románokat, mert késlekedtek a bolgár-török határ védelmének megerősítésével. Most inkább a Romániával kapcsolatos jogi kételyekre hivatkoznak egyes EU-országok, amikor tovább halasztják a schengeni övezet bővítését. A csatlakozáshoz ugyanis a tagországok egybehangzó egyetértésére van szükség.

Kimaradt?