Corlăţean a Die Pressének: Bukarest nem érti Orbán Viktort

A román külügyminiszter szerint ha Orbán Viktor a Nyírő-ügyre gondolt, amikor kifejtette, hogy Románia nacionalista fordulat előtt áll, akkor nem érti a kijelentést, és nem tud egyetérteni azzal, hogy a románellenes, antiszemita író újratemetése körüli affér Bukarest részéről nacionalista indíttatású lett volna.titus corlatean2

A Die Pressenek adott interjúban Titus Corlăţean hozzátette, hogy két hete Budapesten járt, és sok területen nagyon jó, stratégiai együttműködés van a két kormány között. A politikus védelmébe vette, hogy a Ponta-kabinet le akarta váltani az államfőt. Úgy értékelte, hogy a meglehetősen bíráló európai reakció a hibás kommunikáció eredménye volt. Megismételte, hogy szerinte Basescu legutóbb az EPP bukaresti konferenciáján túllépett a szerepkörén, előtte pedig a teljhatalmat próbálta meg megszerezni.

Mint mondta, a maguk részéről politikai párbeszéddel igyekeznek elérni az államfővel a társbérlet bizonyos szintjét. Ami a schengeni belépést illeti, arról úgy nyilatkozott: biztos abban, hogy országa jövőre a rendszer része lesz, először a tengeri és légi határokon, majd az év végéig a szárazföldi határokat illetően is megszülethet a kedvező döntés. A román szakértők már jelenleg is dolgoznak a Frontex-csapatokban a déli szárnyon, ott vannak a komoly gondok, nem pedig Románia keleti határain.

Kimaradt?