Többség-kisebbség paktumot javasolt az RMDSZ Johannisnak

A többség és kisebbség viszonyáról szóló pártközi megállapodást javasolt hétfőn az RMDSZ küldöttsége Klaus Johannisnak. Az államfővel tartott megbeszélés után Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte, hogy egyetértenek a védelmi kiadások államfő által javasolt növelésével.

„Társadalmi stabilitásra, kiszámíthatóságra van szükség. Meggyőződésünk, hogy Románia és az állampolgárai javát szolgálná, ha sikerül politikai egyezséget kötni a többség és kisebbség között” – fogalmazott a román sajtónak az államelnökkel tartott konzultáció után a politikus.

Kelemen Hunor utóbb a maszol.ro-nak elmondta: az RMDSZ egyetért az államfőnek azzal a javaslatával, hogy a védelmi kiadásokat növeljék a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára, és alá fogják írni kedden az erre vonatkozó párközi megállapodást.

„Ezt a kiadásnövekedést mind a NATO-tagságunkból, mind az Amerikai Egyesült Államokkal kötött partneri megállapodásból, mind Románia geopolitikai helyzetéből eredően vállalhatónak tartjuk, annak ellenére, hogy nagy erőfeszítést jelent a költségvetésnek. Mi már a kilencnes évektől a NATO-tagság elnyerésének hívei voltunk, az ezzel járó jogok pedig kötelezettségekkel is járnak” – magyarázta a politikus.

Kelemen beszámolója szerint az RMDSZ a hétfői találkozón a védelmi kiadásokról szóló megállapodáshoz hasonló pártközi egyezményt javasolt más témakörökben, így például az oktatás terén is. Emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint az oktatásnak évente a GDP 6 százalékából kellene részesednie. „Ennek az előírásnak a betartását az utóbbi években a kormányok elhalasztották, idén is csak 3,6-3,7 százalékot kap a tanügy” – magyarázta.

Ezért az RMDSZ azt javasolta, hogy az oktatás költségvetési támogatása a következő évtől kezdődően 2019-ig fokozatosan érje el a GDP 6 százalékát, és utána maradjon meg ezen a szinten. „Ha nem ruházunk be az oktatásba, a fiatalok nem tudnak versenyképes tudást szerezni, ezért a következő nemzedékek számára jelen pillanatban ez a legfontosabb” – fogalmazott Kelemen.

Az RMDSZ az egészségügy költségvetési támogatásának növelésére és a rendszer reformjára is javaslatot tett az államfőnek. Kelemen szerint ezen a téren is egyezségre kellene jutniuk a pároknak. „Így kaphatnak gyors és hatékony egészségügyi szolgáltatást az állampolgárok” – tette hozzá.

Klaus Johannis időt kért

A harmadik RMDSZ-es javaslat a többség és kisebbség viszonyáról szóló pártközi megállapodás. Ez rögzítené, hogy a választási kampányokban és a napi politikai csatározásokban ne lehessen kijátszani a nacionalista kártyát. Emellett előírná, hogy a már megszerzett kisebbségi jogokat nem csorbítják, a már meglévő törvényeket minden területen alkalmazzák, a kisebbségi közösségek identitásának megőrzésére vonatkozó intézményes garanciák bővítése pedig a folyamatos párbeszéd útján történik.

Az RMDSZ elnöke kérdésünkre elmondta: annak örülnének a legjobban, ha Klaus Johannis az államfői tekintélyével járulna hozzá egy többség-kisebbség megállapodás létrejöttéhez. Reményét fejezte ki, hogy az elnök maga kezdeményez majd alkotmányos hatáskörének megfelelően konzultációt a pártokkal ebben az ügyben. "Azt is el tudom képzelni, hogy mi magunk keressük meg a román politikusokat a javaslatunkkal. Abban reménykedem azonban, hogy az államfő fogékony lesz az indítványunkra” – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy miként fogadta Johannis az RMDSZ javaslatát, Kelemen kijelentette: „az államfő azt mondta, hogy érdekesnek találja az elképzelésünket, és hagyjunk egy kis időt, hogy elemezze ki”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?