Borboly Csaba: valami történni fog Traian Băsescuval

Ha a szociálliberálisoknak meglesz hozzá a parlamenti többségük, akkor komoly esélye van annak, hogy október végén, november elején a parlament felfüggeszti az államelnököt – írta kedden blogján Borboly Csaba.bcsaba

Az RMDSZ-es politikus ezt a forgatókönyvet egyfelől arra alapozza, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) számára kézenfekvő módon a december 9-i parlamenti választások napjára lehetne időzíteni az államfő leváltásáról szóló referendumot, ami ezúttal minden kétséget kizáróan sikeres lesz.

„Először is azért, mert december 9-én a részvétel meghaladná az államfő felfüggesztéséhez szükséges küszöböt. (...) A Băsescut támogató alakulatok ugyanis nehezen tudják majd elmagyarázni azt, hogy az emberek menjenek el szavazni a pártokra, de bojkottálják az államfő felfüggesztésére vonatkozó referendumot" – érvel Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly másfelől azért tartja valószínűnek Băsescu újbóli felfüggesztési kísérletét, mert szerinte az USL-t vezető két politikusnak, Victor Pontának és Crin Antonescunak nem nagyon van más esélye. „Ponta miniszterelnök akar lenni, Antonescu pedig államfő, és mint tudjuk, a miniszterelnököt az államfő jelöli, ami Ponta számára komoly probléma. Antonescunál is gondok vannak, mert folyamatosan csökken a népszerűsége, és ha december 9. után feláll egy új USL-kormány, akkor a megszorítások, népszerűtlen intézkedések miatt várhatóan még inkább csökken a támogatottsága" – írja a politikus.basescu

A tanácselnök szerint Antonescunak most talán még van esélye rá, hogy egy államfőválasztáson győzhessen, de december 9. után jóval kisebb a valószínűsége. „A lényeg tehát az, hogy a minden bizonnyal parlamenti többséget szerző koalíció két vezetője csapdában van, amelyből ki akar törni. Ugyanez igaz Băsescura is, mert ha a referendumra sor kerül, akkor minden bizonnyal vége az ő elnöki mandátumának" – fogalmaz Borboly.

Szerinte a referendum kiírására azért is nagy az esély, mert „egy ilyen cirkusszal" el lehet terelni a figyelmet a gazdasági helyzetről, a kormányzati teljesítményről.

Kimaradt?