Kovács Péter: a céljainkból nem engedünk

Életet lehelne a csupán egy évet működő és hamar elhalt Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumba (EMEF) az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).menp

Az EMNP elnöke,  Toró T. Tibor hétfői sajtótájékoztatóján közölte, találkozóra hívta Kelemen Hunort, az RMDSZ szövetségi elnökét és Bíró Zsolt MPP-elnököt október 25-ére, a Kolozsvári Nyilatkozat huszadik évfordulójára. A tárgyalások célja az lenne, hogy a három magyar politikai szervezet dolgozza ki „az erdélyi magyar nemzeti minimumot”.

„Lennie kell egy szintnek, amiből már nem szabad engedniük a bukaresti parlamentbe készülő erdélyi politikusoknak, induljanak bármelyik magyar párt jele alatt” – olvasható Toró meghívójában, amelyben a találkozó helyszínéül Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács „erre a célra felajánlott tanácskozó termét” javasolja Kolozsváron.

Kovács Péter: a mi programunkat az emberek írták

„Az RMDSZ nem tűz ki maga elé minimalista célokat csak azért, mert egy magyar párt elnöke ezt kéri tőle” – reagált az EMNP elnökének levelére  Kovács Péter. Hétfői állásfoglalásában az RMDSZ főtikára  cinizmusnak nevezi, hogy Toró az EMNP kampányrendezvényét nevezi meg a találkozás helyszínéül.

A politikus szerint az RMDSZ programja nyilvános, és közép, illetve hosszú távra megfogalmazza a magyar közösség érdekeit, a szövetség által elfogadott célokat. „Ezekből egy tapodtat sem engedünk, ezekért nap mind nap dolgozunk az önkormányzatokban, a parlamentben, és amikor erre lehetőség van, a kormányzatban” - fogalmazott Kovács Péter.kovacs masolat

A főtitkár elmékeztetett arra, hogy a tavalyi év folyamán, az Erdélyi Konzultáció során mintegy 100 ezer magyar családhoz jutottak el. „A mi programunkat a magyar emberek írták. Ebben fellelhetők a különböző autonómiaformák is, a kulturális autonómiától a területi autonómiáig, és mi nem csak hangzatos szólamokat fogalmazunk meg, hanem következetesen cselekszünk ezek megvalósításáért. Mindezt nem írhatja fölül Toró T. Tibor és az általa képviselt pártérdek” – hangsúlyozta az RMDSZ főtitkára.

A két szervezet közeledéséről Kovács elmondta: a magyar választók egyszer már világosan döntöttek 2012-ben. „A bizalom megszerzése érdekében nekünk is változnunk kellett. És hibáinkból is tanulva most azért dolgozunk, hogy azok érdekeit képviseljük megválasztásunk után, akik magyarként más pártokat támogattak. Mert, mi nem a pártokkal, hanem a választókkal működünk együtt. Ez az igazi összefogás" – zárta nyilatkozatát Kovács Péter.

Kimaradt?