Hárompárti verseny decemberben a magyar szavazatokért

Három magyar politikai szervezet jelöltjei versengenek egymással a decemberi választásokon – derült ki hétfőn, miután kudarcba fulladtak az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt tárgyalásai a választási együttműködésről.

EMNP: negyven szenátor- és negyven képviselőjelölt

Az EMNP elnöke, Toró T. Tibor és alelnöke, Papp Előd hétfői marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján elmondta: aznapra tervezett találkozójuk az MPP tárgyalódelegációjával nem valósult meg. Tájékoztatásuk szerint vasárnap értesítette őket Bíró Zsolt MPP-elnök arról, hogy az együttműködésnek egyetlen módját látják megvalósíthatónak: ha a néppárti jelöltek a polgáriak színében indulnak a választásokon.neppart pappelod torottibor ae 01

Ezzel az EMNP nem értett egyet. „Nem azért hoztunk létre pártot, nem azért támogatnak választóink, hogy egy másik párt színeiben induljunk" – magyarázták Toróék, akik szerint az egyezség Szász Jenő miatt hiúsult. Úgy vélik: Szász ugyan már nem elnöke az MPP-nek, ám még mindig nagy befolyást gyakorol pártjára.

Az EMNP vezetői közölték: az MPP-vel történő egyeztetések kudarca után a párt negyven szenátori és negyven képviselői kerületben indít jelöltet a választásokon Erdélyben.

Papp Előd és Toró T. Tibor kifejtették: a december 9-i választásokon az RMDSZ mindenképpen bejut a parlamentbe. Ám szerintük az alternatív választási küszöb eredményeként az EMNP is bejut, az MPP pedig független jelölteket juttathat be. „Így már csak a parlamentben alakulhat meg az a nemzeti válogatott, amelynek felállítását az MPP a választásokra szorgalmazta" – magyarázta Toró.

Az MPP függetleneket támogat

biro-zsoltAz MPP álláspontja szerint az egyeztetések kudarcáért az EMNP okolható. "Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az EMNP a függetlenséget garantáló garanciák esetén is mereven elzárkózik az MPP színeiben való indulás gondolatától és csak az önálló indulást tartja elfogadhatónak" – írták hétfői közleményükben.

A párt elnöke, Bíró Zsolt az MTI-nek hétfőn elmondta, az RMDSZ-szel is megpróbálnak tárgyalóasztalhoz ülni az elkövetkező napokban, hiszen az MPP június óta folyamatosan azt szorgalmazta, hogy az erdélyi magyarság egy "nemzeti válogatottal" vegyen részt a parlamenti választásokon.

"Mi egyezségre törekszünk, de ha ez nem sikerül, akkor pártként indulhatunk el a választásokon, de még nagyobb esélyét látom annak, hogy független jelölteket támogassunk" - válaszolta a párt választási részvételére vonatkozó kérdésre az MPP elnöke.

Az RMDSZ az összes kerületben indít jelöltet

„Az elmúlt hetekben számtalanszor elmondtuk, hogy az eddigi legnehezebb választások előtt vagyunk. Ennek egyik indoka éppen az, hogy két magyar párt indul az RMDSZ-szel szemben" – jelentette ki a maszol.ro-nak a körvonalazódó hárompárti választási versenyről Kovács Péter.kovacs

A szövetség főtitkára szerint bárki – „aki jól tud számolni és józanul nézi az önkormányzati választási eredményeket" – meg tudja állapítani, hogy egyetlen egy szervezetnek, az RMDSZ-nek van esélye bejutni a parlamentbe. „Az oly sokat emlegetett küszöb csak abban az esetben lenne elérhető a versenypártok számára, ha az RMDSZ egyáltalán nem indítana jelölteket legalább hat képviselői és három szenátori kerületben" – magyarázta a politikus.

Kovács emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ még a nyár elején bejelentette: az összes választási kerületben indít jelöltet. „A szó szoros értelmében minden szavazat számít. Kizárt, hogy az RMDSZ-eseken kívül más magyar jelöltek bejussanak. A magyar-magyar verseny miatt arra viszont lesz esély, hogy románok jussanak be a többségében magyarok lakta kerületekben. Arra van lehetőség, hogy a román érdeket érvényesítsük a magyar érdekkel szemben" – mondta az RMDSZ főtitkára.

Kimaradt?