MPP: meghiúsult a választási együttműködés az EMNP-vel

Az MPP és az EMNP tárgyalódelegációjának korábbi bejelentése szerint hétfő délelőtt kellett volna a tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy lezárják a múlt hét csütörtökén elkezdett tárgyalásokat. A Marosvásárhelyre tervezett megbeszélésre azonban már nem került sor.logok

Az MPP közleményben tudatta: "Sajnálattal veszi tudomásul, hogy az EMNP a függetlenséget garantáló garanciák esetén is mereven elzárkózik az MPP színeiben való indulás gondolatától és csak az önálló indulást tartja elfogadhatónak".

Az MPP kijelentette, meglátása szerint a három politikai párt versengése veszélybe sodorja a romániai magyar parlamenti jelenlétet, és leszögezte, a december 9-i választásokig az erdélyi magyar közélet minőségi és erkölcsi korrekciójának rendeli alá politikai cselekvését.

Függetleneket támogatnak?

Bíró Zsolt, az MPP újonnan megválasztott elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, a csütörtöki tárgyalás óta összeült az MPP elnöksége, és ez a testület értékelte úgy, hogy a hétfőre kitűzött tárgyalási forduló okafogyottá vált. A pártelnök hozzátette, az RMDSZ-szel is megpróbálnak tárgyalóasztalhoz ülni az elkövetkező napokban, hiszen az MPP június óta folyamatosan azt szorgalmazta, hogy az erdélyi magyarság egy "nemzeti válogatottal" vegyen részt a parlamenti választásokon.

Az MPP elnöke Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt idézte, aki szerint a magyar pártok versenye azt eredményezheti, hogy az RMDSZ két-három parlamenti mandátumot veszít. "Ha két-három mandátumban meg lehet egyezni, akkor nemcsak két-három helyet nyernénk" - magyarázta az MPP elnöke.

"Mi egyezségre törekszünk, de ha ez nem sikerül, akkor pártként indulhatunk el a választásokon, de még nagyobb esélyét látom annak, hogy független jelölteket támogassunk" - válaszolta a párt választási részvételére vonatkozó kérdésre az MPP elnöke.

 

Kimaradt?