Alakul Klaus Johannis elnöki kabinetje

Kinevezte hétfőn öt tanácsosát Klaus Johannis államfő.

E szerint a nemzetbiztonsági kérdésekért George Scutaru volt liberális képviselőházi frakcióvezető felel majd az elnöki kabinetben. A politikus pénteken mondott le parlamenti mandátumáról, hogy Johannis csapatába kerülhessen. Scutaru korábban a képviselőház védelmi szakbizottságának alelnöke volt, több külföldi képzésen is részt vett a nemzetbiztonsági kérdések területén.

Tatiana Niculescu Bran az elnöki hivatal szóvivője, az államfő kommunikációs tanácsosa lett. A bukaresti bölcsészkaron végzett, és diplomát szerzett a brüsszeli sajtóintézetben is. Az újságíró 1995 és 2004 a BBC londoni román szerkesztőségében dolgozott, majd 2004 és 2008 között a BBC bukaresti irodáját vezette. Több nagy sikerű regény és színdarab szerzője.

Dan Mihalache az emberi erőforrásokért felel az elnöki hivatalban. A politikus 2004-ig a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja volt, majd átiratkozott a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), 2009-ben Crin Antonescu kampánystábjának is tagja volt. Mihalache 2013-tól a szenátus titkára is volt.

Andrei Muraru tanácsos 2014 júniusáig a Kommunizmus Bűneit Feltáró Intézet igazgatója volt, utána Klaus Johannis személyes tanácsadója lett. A történész a civil társadalommal való kapcsolattartásért felel majd Johannis csapatában.

Cosmin-Ştefan Marinescu az elnök gazdasági tanácsadója lett. Egyetemi előadótanár, a pénzügyminisztériumban is dolgozott két évig tanácsosként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?