Felfüggesztették tisztségeiből a háromszéki bírót

Felfüggesztették hétfőn tisztségeiből és előzetes letartóztatásba került a korrupcióval gyanúsított sepsiszentgyörgyi bíró.

A 44 éves Ördög Lóránd András múlt héten került 30 napos vizsgálati fogságba, miután a vádhatóság megfellebbezte a legfelsőbb bíróság korábbi határozatát, hogy házi őrizetben vizsgálják az ügyét. A fellebbezést követően viszont jóváhagyták őrizetbe vételét, amit a Kovászna megyei rendőrség érvényesített is. Ezt követően a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) hétfőn felfüggesztette bírói és a Kovászna megyei Törvényszék alelnöki tisztségéből Ördög Lóránd Andrást.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi bírót abban az erdő-visszaszolgáltatási ügyben vizsgálják, amely miatt őrizetbe vették Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam szociáldemokrata párti képviselőt is. A korrupcióellenes ügyészség Ördög Lórándot hivatali visszaéléssel és csúszópénz átvételével gyanúsítja és azzal indokolták őrizetbe vételét, hogy a sepsiszentgyörgyi bíró 10.000 eurót kapott Ioan Adam ügyvéd-képviselőtől, azért, hogy kedvező ítéletet hozzon a Gheorghe Paltin Sturdza által visszaigényelt erdők ügyében. Miután megkapta ezt az összeget, az általa is képviselt bírói testület helyt adott a per újratárgyalási kérésnek.

Ezt követően 2012 márciusában Ördög Lóránd további 50.000 eurót kért Ioan Adamtól azért, hogy a nagyméretű Bákó megyei erdők visszaigénylési ügyében védencének kedvező ítéletet hozzon, állítja a vádhatóság. Amikor az Ördög Lóránd, Gabriel Uţă és Maria Daniela Velican által képviselt bírói testület meghozta döntését, Ioan Adam 10.000 eurót adott át Ördög Lórándnak, közli az ügyészség.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a sepsiszentgyörgyi bíróság 43.227 hektáros erdőt szolgáltatott vissza jogtalanul, amivel 303,8 millió eurós kárt okoztak az állami erdészetnek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?