Leteszi a hivatali esküt Klaus Johannis

Ünnepélyes keretek között vasárnap délben teszi le a hivatali esküt Klaus Iohannis megválasztott államfő a parlamentben. Ezt követően megörténik az elnöki tisztség hivatalos átadása-átvétele a Cotroceni-palotában. Ezzel véget ér Traian Băsescu államfő tíz éve tartó mandátuma.

11.47: A parlamentbe érkeztek a fontosabb állami intézmények vezetői, egyházi személyek, Ion Iliescu és Emil Constantinescu korábbi államfő. Azt is lehet már tudni, hogy Klaus Johannis felesége jelen van, szülei azonban - akik Németországban élnek - nem vesznek részt a ceremónián.

12.00: Megérkezett Johannis, a jelenlévők tapssal fogadják. Elénekelik a román himnuszt.

12.06: Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság elnöke ismerteti a Klaus Johannis elnöki beiktatásáról szóló parlamenti határozatot.

12.10: Klaus Johannis letette az államfői esküt. Felolvassák a képviselőház és a szenátus nyilatkozatát, amelyben elfogadják az államfő-választás eredményét.

12.13: Dániel pátriárka áldást mond.

12.20: Klaus Johannis beszédében elmondja, minden román államfője lesz. Kifejti, a politikumnak fel kell emelkednie az elvárásokhoz, mandátuma végén egy más állapotban levő Romániában fogunk élni. Románia olyan hellyé kell váljon, amelyben mindenki hihet abban, hogy el tudja végezni a feladatát.

12.29: Beszédében arra is kitér, Románia nem maradhat a nagy elvárások és kis eredmények országa. Első lépésben át kell alakítani a politikai intézményeket, ehhez hosszú távon kell gondolkodnunk. Érti a pártok belső mechanizmusát, de azt is érteni kell, hogy nem lehet konjunkturális döntéseket hozni, az átalakítás nem személyek és pártok érdekét kell szolgálja.

12.36: Nem csak megvédeni, hanem folytatni kell a megtett lépéseket a jogállamiság, a korrupcióellenes harc és az igazságügy átalakítása terén. Szót ejt az oktatás és egészségügy átalakításáról, Románia védelméről és külpolitikai törekvéseiről. A Moldovai Köztársaság nemrég lezajlott választása kapcsán elmondja, kötelessége Romániának, hogy a "Pruton túli testvérek" európai integrációját segítse.

12.40: Megtisztelő, hogy ezen nemzet államfője lehet - zárja beszédét Klaus Johannis. Az ünnepi ülést lezárják. Joahnnis ezt követően a Cotroceni-palotába megy, hogy Traian Băsescu korábbi államfőtől átvegye a tisztséget.

13. 25: Az ünnepi koccintás és fotózkodás után a korábbi és a beiktatott államfő kezet fogott, majd Băsescu és felesége, elhagyta a Cotroceni-palotát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?