Böjte Csaba is énekelte Sepsiszentgyörgyön a Himnuszt (GALÉRIA)

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is részt vett azon a közös himnuszéneklésen, amelyet a sepsiszentgyörgyi magyarok szerveztek immár harmadik napja a prefektúra épülete elé. Az akciónak amúgy lehet, hogy már nem volt „hallgatósága”, ugyanis Victor Ponta miniszterelnök a csütörtök délelőtti kormányülésen leváltotta Marius Popica prefektust.

„Példátlan és megengedhetetlen, hogy az Európai Unióban pontosan 25 évvel az úgynevezett román demokrácia kitörése után nem szabad elénekelni a magyar nemzet himnuszát. A himnusz énekléses tiltakozás sorozat célja, hogy lássák Bukarestben, hogy eltévesztették a címzettet, mert ha valaki azt gondolta, hogy büntetésekkel el lehet tántorítani nemzeti érzelmeinktől az tévedett" – írta Facebook-profilára Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a prefektúra épülete előtt immár harmadszorra szervezett, csütörtöki himnuszéneklő akció után.

Az immár ezer fősre nőtt tömeg énekét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vezette.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ez az akció egy folyamat része, amelynek a vége az kell legyen, hogy Bukarestben megértsék: az erdélyi magyar nemzetközösség és román állam viszonyát új alapokra kell helyezni. „Bukarestben félnek az igazságtól, félnek az 1989-es igazságtól, a 1918-as igazságtól és a mindennapok igazságától is, attól, hogy mi itt szülőföldünkön élünk, s nem fogunk megijedni attól, hogy megbüntetnek. Minden nap többen leszünk, megmutatjuk, hogy nem lehet ezt az országot nélkülünk újratervezni és nem lehet olyan országot építeni, ahol az erdélyi magyarokat másodrangú állampolgárként kezelik" – fogalmazott.

A tervek szerint a himnuszt pénteken is eléneklik, ez alkalommal Kató Béla református püspök lesz a rendezvény meghívottja.

Kapcsolódók

Kimaradt?