Victor Ponta leváltotta mindhárom székely megye prefektusát

Victor Ponta leváltotta mindhárom székely megye prefektusát: a Kovászna megyei Marius Popicának, a Maros megyei Vasile Opreának és a Hargita megyei Petres Sándornak is csütörtöki kormányülésen adták ki az útját.

Marius Popicát Sebastian Cucu alprefektus, a Maros megyei Opreát Lucian Goga követi a tisztségben.

Mint korábban írtuk, Petres Sándor Jean Adrian Andrei alprefekusnak adja át tisztségét, akitől augusztusban amúgy is átvette.

A székelyföldi magyaroknak a leginkább Marius Popicával gyűlt meg a bajuk az utóbbi időben, ugyanis a Kovászna megyei prefektus valóságos hadjáratot indított a székely jelképek - székely és magyar zászló, magyar himnusz – ellen. Az ügyben Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Victor Ponta miniszterelnökkel egyeztetett hétfőn, még mielőtt a szövetség úgy döntött, hogy megszavazza a negyedik Ponta-kormányt. Akkor Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő megígérte, megoldást talál a kovásznai helyzet rendezésére.

Az utóbbi napokban egy növekvő tömeg gyűlt össze a sepsiszentgyörgyi prefektúra épülete előtt, és énekelte el 4-5-ször is a magyar himnuszt Marius Popicának.

Vasile Oprea Maros megyei prefektust a kormányzó szociáldemokraták által támogatott Lucian Goga váltja. Az RMDSZ a héten közölte, hogy feljelentette Opreát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amiért a Bánffy-örökösök egyik erdő visszaszolgáltatási perének áthelyezését kérte egy nem erdélyi bíróságra. A prefektus arra hivatkozott, hogy a magyarok mint a grófok leszármazottjai, veszélyforrást jelentenek az erdélyi és főként a szászrégeni bíróság függetlenségére. Ugyanakkor Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester egy csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette: szerinte Oprea leváltása mögött nem az RMDSZ áll, hanem egy teljesen más ügy, a segesvári polgármester leváltása miatt távolították el.

Kapcsolódók

Kimaradt?