Még Băsescut is lehallgatják néha az ügyészek

Az államfő és Sorin Blejnar közötti telefonbeszélgetés lehallgatási jegyzőkönyve is szerepel az adóhatóság (ANAF) volt vezetőjének bűnvádi dossziéjában. A korrupcióellenes ügyészségtől származó dokumentumot a money.ro portál közölte péntek este.

A jegyzőkönyv szerint Sorin Blejnar 2010 szeptemberében hívta fel telefonon hivatalában Traian Băsescut. Az ANAF akkori vezetője a beszélgetés során a Rompetrol kőolajtársaság állami adósságainak helyzetéről tájékoztatta az államfőt.base

A jegyzőköny szerint Băsescu arra kéri Blejnart: a hatóságok tegyenek meg mindent, hogy az óriáscég maradéktalanul fizesse ki az államnak a tartozásait.

A DNA adócsalásban való bűnrészességgel gyanúsítja az ANAF, illetve az országos vámhatóság volt vezetőjét, akik ellen júliusban indítottak bűnvádi eljárást.

Sorin Blejnar és Viorel Comăniță az ügyészek szerint szemet hunytak, amikor egy kőolajtermékeket importáló cég az áru behozatalakor a reálisnál gyengébb minőségű terméket jelentett a vámhatóságnál, így a törvényesnél kisebb vámilletéket fizetett.

Kimaradt?