„Ha Szász Jenő nincs, Toróék nem alakítanak pártot”

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőinek „nem tetszik" a Magyar Polgári Pártnak (MPP) az ajánlata, hogy az EMNP jelöltjei az MPP színeiben induljanak a decemberi választásokon – számolt be a maszol.ro-nak a két alakulat politikusainak csütörtöki tárgyalásairól az MPP háromszéki elnöke.

Az EMNP és az MPP vezetői a két párt választási együttműködéséről egyeztettek. Az MPP tárgyalódelegációjának tagja volt Kulcsár Terza József is. Lapunknak úgy fogalmazott: „az álláspontok közeledtek", de az EMNP a jelek szerint nem kívánja elfogadni ajánlatukat. A tárgyalásokat hétfőn folytatják.

„Eddig azt mondták, Szász Jenő az akadály"

A politikus emlékeztetett arra, hogy az EMNP vezetői „mindig azt hangoztatták": a két párt közeledésének akadálya Szász Jenő volt. „Azt is mondták: ha nem Szász Jenő lett volna az MPP elnöke, akkor ők nem alakítottak volna új pártot. Szász Jenő már nem elnöke a pártnak, ezért természetesnek vesszük, hogy elfogadják az ajánlatunkat. Arról nem is beszélve, hogy mi mindenféle külső segítség, pénz, paripa, fegyver nélkül többet bizonyítottunk, mint ők" – magyarázta Kulcsár Terza.kterza

A háromszéki MPP elnök nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, mit ért az alatt, hogy a tárgyalásokon „közeledtek az álláspontok". Ugyanakkor nem kívánt jóslatokba bocsátkozni a hétfői tárgyalások kimeneteléről.

Felevetésünkre kijelentette: jogi szempontból semmilyen akadálya nincs annak, hogy az EMNP jelöltjei az MPP színeiben induljanak a választásokon. Mint mondta, ehhez a néppártiaknak alá kell írniuk egy belépőnyilatkozatot, és az MPP tagjaivá válnak. „A nyilatkozat aláírása automatikusan azt jelenti, hogy többé nem tagjai az EMNP-nek, ezért akadály nélkül indulhatnak a mi színeinkben" – magyarázta.

Az EMNP-s Papp Előd optimista

Papp Előd, az EMNP alelnöke, a párt tárgyalódelegációjának vezetője az MTI-nek optimistán nyilatkozott a csütörtök esti tárgyalásokról. Azt mondta: hétfőn Marosvásárhelyen ülnek ismét tárgyalóasztalhoz azzal a reménnyel, hogy akkor már végleges eredményt közölhetnek. "Az álláspontjaink közeledtek; gondolom, hogy közel állunk a megállapodáshoz" - jegyezte meg Papp Előd.

Kimaradt?