A YEPP teljes jogú tagjává válhat a MIÉRT

A Bukarestben zajló EPP Kongresszus keretében csütörtökön reggel került sor az RMDSZ, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a YEPP (az Európai Néppárt ifjúsági szervezete) vezetőségének találkozójára.

A megbeszélésen részt vett Kelemen Hunor, szövetségi elnök, Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, Winkler Gyula, EP képviselő, Vincze Lóránt, az RMDSZ külügyi titkára, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökségének képviseletében pedig Bodor László, Grüman Róbert, Jakab Adorján, Széll Lőrincz és Kovács Richárd külügyi titkár.

A YEPP delegációjában Dömötör Csaba, elnök, Konstantinos Kyranakis kommunikációs alelnök, Frank Lambermont gazdasági alelnök, valamint Helena Boyden Lamb, a szervezet ügyvezetője voltak jelen.

yepp

Kelemen Hunor szövetségi elnök röviden vázolta az RMDSZ és a MIÉRT között kialakult kapcsolatot: „Tíz évvel ezelőtt egy olyan nemzedék jelent meg, amely bebocsájtást kért a politikába, a fiatal generációnak pedig szerepet, munkát kellett adni. Az idő szava is bebizonyította, hogy az akkor kialakított együttműködés eredményes, az akkori ifjúsági vezetők közül mára már nagyon sokan politikai karriert futottak be. 2012-ben a MIÉRT és az RMDSZ közötti együttműködés eredményeképpen a fiatalok erős csapatot alkotva jelennek meg az önkormányzati jelöltlistákon. Ez által tovább folytatódik a fiatalítás a Szövetségben, a 2004-es és 2008-as választásokhoz hasonlóan, a MIÉRT jelöltjei az őszi parlamenti választásokon is jelen lesznek az RMDSZ jelöltlistáján” – ismertette Kelemen Hunor.

Elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség már a 90-es évektől kezdődően a jobbközép politikai irányvonalat követi, ennek az értékeit követve írta alá és újította meg együttműködési szerződését az RMDSZ és a MIÉRT.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a találkozó során válaszolt a YEPP vezetőinek a romániai belpolitikai helyzetet érintő kérdéseire.

A találkozó alkalmával a jelenlevők a MIÉRT teljes jogú YEPP taggá válásának procedúrája mellett a fiatal vállalkozók támogatásáról, az ifjúság körében fellelhető munkanélküliség csökkentéséről, valamint Kolozsvár 2015-ös európai ifjúsági fővárosi címre való pályázásáról is egyeztettek.

„A mai közös gyűlés alkalmával megvitatott témák nagy súllyal bírnak az erdélyi magyar ifjúság szempontjából, az eredményes együttműködés, közös fellépés érdekében pedig alapvető fontosságú ezek részletes átbeszélése, valamint a jövőbeli teendők megtervezése” – hangsúlyozta Bodor László, a MIÉRT elnöke.bodor

 MIÉRT-YEPP együttműködés

 

A YEPP elnöksége pozitívan értékelte a MIÉRT-el való eddigi együttműködést, megköszönve a szervezet delegációjának az eddigi rendezvényeken való részvételt és tartalmi hozzájárulást.

Jakab Adorján, a MIÉRT elnökségi tagja beszámolt arról, hogy héttel ezelőtt, a Madridban megtartott YEPP tanácsülés alkalmával a testület egyhangúan elfogadta, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezlet folytassa a teljes jogú tagság elnyeréséhez szükséges felvételi procedúrát. A döntést követően a csürtörtöki volt az első alkalom, ahol formális keretek között találkozhatott a két szervezet elnöksége annak érdekében, hogy áttekintsék az együttműködés következő mozzanatait.

Kovács: történelmi találkozó

„Kiemelkedő fontosságú, hogy ez a találkozó az RMDSZ vezetőségének jelenlétében valósulhatott meg, mely maximális támogatásáról biztosította a MIÉRT-et a YEPP teljes jogú tagjává válásban, kiemelvén ez által, hogy a Szövetség Európai Néppárti tagsága mellett a Magyar Ifjúsági Értekezlet révén az erdélyi magyar fiatalok is jelen kell legyenek az európai politikai szférában” – fejtette ki Jakab Adorján.

Kovács Richárd, a MIÉRT külügyi titkára szerint a csütörtöki találkozót történelmi fontosságú. „Ez a találkozó megerősítése mindkét fél részéről annak, hogy a MIÉRT-nek helye van az Európai Néppárti ifjúsági szervezetek között. Kiváló lehetőségünk lesz arra, hogy a jó tapasztalatokat átvegyük, tanulmányozzuk azokat a közpolitikákat, amelyek jól működnek az uniós tagállamokban és megpróbáljuk beültetni a romániai jogrendszerbe ezeket” – magyarázta.

Redinggel is beszélgettek

A délelőtt folytatásában a YEPP elnöksége Viviane Redinggel, az Európai Bizottság alelnökével folytatott megbeszélést, melyen az EPP Kongresszus ifjúsági házigazdáiként a MIÉRT és az OTPDL képviselői is részt vettek. A találkozó témái között az egyenjogúság kérdésköre mellett, a 2013-as európai állampolgárság éve, továbbá az Erasmus képzésprogram is megemlítésre került, melyet Reding meglátásában bővíteni kéne egy minden tagállamban egyenértékű európai diploma létrehozatala által.

Kimaradt?