Markó Attila nem jelent meg az ügyészségen

Bár beidézték, nem jelent meg csütörtök reggel a korrupcióellenes ügyészség (DNA) székházában Markó Attila, ahol őrizetbe vették volna. Ügyvédjétől megtudtuk, hogy az RMDSZ-es képviselő jelenleg Budapesten van.

Mint ismert, a képviselőház szerdán hozzájárulását adta a politikus előzetes letartóztatásához. Ezt az ügyészség kezdeményezésére az igazságügyi miniszter kérte, mert Markó Attila az Alina Bica volt főügyész nevéhez kapcsolódó korrupciós ügy egyik gyanúsítottja.

Eugen Iordăchescu elmondta, a képviselőnek reggel tízkor kellett volna megjelennie a DNA-nál, ahová – a bűnvádi eljárás részeként – kihallgatásra idézték be. „Markó Attilát a kihallgatása után 24 órára őrizetbe vették volna, utána pedig kérik az előzetes letartóztatását a legfelsőbb bíróságtól” – részletezte az ügyvéd azt, hogy mi várt volna a politikusra, ha jelentkezik az ügyészségen.

Mivel Markó Attila nem jelent meg a DNA-nál, az ügyészség első lépésben előállítási parancsot ad ki a nevére. Ha nem találják a lakóhelyen, elfogatási parancsot adnak ki ellene, és országosan körözik – magyarázta az eljárást az ügyvéd.

Arra a kérdésünkre, mi történik, ha a politikus úgy dönt, hogy Magyarországon marad, Iordăchescu kijelentette: annak ellenére, hogy a két ország között kiadatási egyezmény van, korántsem biztos, hogy Budapest kiadja a képviselőt a román hatóságoknak. „Minden államnak joga van megvizsgálni, hogy eleget tegyen-e a más országokból érkező kiadatási kéréseknek” – mondta az ügyvéd.

Iordăchescutól megtudtuk azt is, hogy még nem látta ügyfele bűnvádi dossziéját, ám meg van győződve Markó Attila ártatlanságáról. „Egyetlen bűne az, hogy kinevezték a kártérítéseket megállapító bizottságba” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?