Csegzi Sándor függetlenként indulna a választásokon

Csegzi Sándor volt marosvásárhelyi alpolgármester megerősítette a maszol.ro-nak azt a sajtóértesülést, hogy szeretne független jelöltként indulni a december 9-i parlamenti választásokon. „Nem tagadom, hogy ez a szándékom, de amíg a támogató aláírásokat nem gyűjtöttem össze, nem akartam nyilvánossá tenni" – válaszolta érdeklődésünkre Csegzi.

A volt alpolgármestertől megtudtuk, megbeszélte a döntését a városi és a megyei RMDSZ-szervezetek elnökeivel, jelezve, hogy a 12 éves alpolgármesteri megbízatása során felgyűlt tapasztalatot és tudást nem volt lehetősége kamatoztatni a szervezeten belül, ezért úgy döntött, lemond minden tisztségéről és függetlenként jelölteti magát, így próbálja a közösség javára fordítani tudását.

„Az RMDSZ-ből természetesen nem lépek ki, hiszen számos olyan civil szervezetnek vagyok az elnöke, vagy éppen alapító tagja, amely az RMDSZ égisze alatt működik" – válaszolt Csegzi arra a kérdésünkre, hogy tervezi-e a kilépését a szövetségből.csegzi nyilatkozik ae

Közel 2500 aláírásra van szükség

Csegzi Sándornak a választókerültében nyilvántartott szavazatra jogosultak számának 4 százalékát kell összegyűjtenie, ahhoz, hogy jelöltethesse magát függetlenként. Ez 2487 támogató aláírást jelent, amelyet október végén kell benyújtania a választási irodába. „Én legkevesebb 3000-t szeretnék összegyűjteni"- mondta a maszol.ro-nak Csegzi.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen esélyeket lát Kerekes Károllyal szemben, azt válaszolta: tudja, hogy Kerekest is sokan ismerik, de reméli, hogy eddigi tevékenysége a városvezetésben elismerést vált ki a választópolgárokból, akiket függetlenként megkímél a pártok közötti és a pártokon belüli viszályoktól, civakodásoktól.

„Nyilván kicsit furcsának tűnhet Romániában függetlenként indulni a parlamenti választásokon, hiszen még senki nem jutott be így a parlamentbe, de ez történelmi esély is a marosvásárhelyiek számára. Ha az Európa Parlamentbe bejutott 30 független, akkor miért ne lehetne a román parlamentbe is bejuttatni egy független magyart?" – kérdezett vissza Csegzi Sándor.kelemen atilla ae

Kelemen: Kerekes mandátumát veszélyezteti

Megkeresésünkre Kelemen Atilla megyei RMDSZ-elnök elmondta, az alapszabályzat 121-es cikkelyének értelmében a volt alpolgármester ezzel a lépésével elveszíti RMDSZ-tagságát.
A maszol.ro-nak úgy fogalmazott, nem értett egyet Csegzi Sándorral, amikor bejelentette, hogy függetlenként akar indulni Marosvásárhely 1-es számú választó körzetében. „Ez az ő döntése volt, amit véleményem szerint nem most határozott el, hanem akkor, amikor beállt Dorin Florea mellé tanácsadónak" – mondta Kelemen.

A politikus szerint lépésével Csegzi komoly erkölcsi károkat okoz az RMDSZ-nek, ugyanakkor veszélyezteti Kerekes Károly parlamenti képviselő bejutatását. „Nem csak a magyaroknak, de a románoknak is hátrányára válna, ha Kerekes Károly kimaradna a parlamentből" – mondta a megyei RMDSZ elnöke.

Kimaradt?