Borbély: bízom abban, hogy Johannis egyensúlyt teremt

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, kedden, november 25-én, munkaebéden vett részt a bécsi kormány elnökségi, kormányzati, valamint EU-s tisztségviselőivel, amelyen Románia aktuális belpolitikai helyzetéről, és az ukrajnai konfliktusokról tárgyaltak. Bécsi látogatása során, Borbély a bécsi parlament külügyi bizottságának elnökével, Josef Cappal, és a főbb politikai pártok képviselőivel is egyeztetett.

Borbély László a találkozókon elmondta, bízik abban, hogy Románia újonnan megválasztott elnöke egyensúlyt visz az ország belpolitikájába, egy mediátor szerepet felvállaló elnök tud lenni, aki nem avatkozik bele a napi politikai csatákba, és az alkotmány által meghatározott hatáskörök keretén belül képviseli majd Romániát.

Az ukrajnai konfliktusokra is kitérve, Borbély kiemelte: aggasztónak tartja azt, ami Kelet-Ukrajnában történik, és üdvözlendő lépésnek tartaná, ha az Európai Unió szolidárisan, a nemzetközi egyezmények szellemében, keményen fellépne Oroszország azon szándékai ellen, amelyek ennek az egyezményeknek ellentmondanak, és amelyek továbbra is veszélyeztetik Ukrajna területi épségét. „Kiegyensúlyozott dialógusra van szükség, amely Oroszország bevonása nélkül nem valósulhat meg” – tette hozzá Borbély.

A bécsi parlament külügyi bizottsága részéről kérdések hangzottak el a roma kisebbség helyzetéről és Románia belpolitikájának alakulásáról, majd röviden összefoglalták az Ukrajnával kapcsolatos meglátásaikat. 

Kimaradt?