Őrizetbe vették Kerekes Gábort Németországban

Őrizetbe vették a német hatóságok Kerekes Gábort, az úgynevezett stratégiai privatizációk ügyében indított per egyik vádlottját, akinek nevére korábban előzetes letartóztatási parancsot bocsátott ki a legfelsőbb bíróság – írja a Mediafax.

Az RMDSZ volt ügyvezető alelnökét azért körözték, mert a román hatóságok szerint a bírósági felügyeleti korlátokat  megszegve, engedély nélkül hagyta el az országot. Kerekes ügyvédje azt állította, hogy védencével a bíróság nem közölte a felügyeleti szabályokat, és sürgősen el kellett utaznia Németországba beteg szüleihez, ezért nem jelenhetett meg a legutóbbi tárgyaláson.

A legfelsőbb bíróságon szerdán lett volna újabb tárgyalása a pernek, amelynek vádlottja Nagy Zsolt volt távközlési miniszter és  Codruț Șereș volt gazdasági miniszter is. A bíróság azonban Kerekes Gábor hiánya miatt halasztott, és december 8-ra tűzött ki új időpontot. Addig az ülésvezető bíró szerint Kerekes Gábor kiadatása is megtörténik.

Az időközben bírósági felügyelet alá helyezett volt kormánytagokat és a Credit Suisse First Boston nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég vezetőit abban találták vétkesnek első fokon, hogy 2005-ben és 2006-ban törvénytelenségeket követtek el állami vagy csak részben állami tulajdonú vállalatok privatizációjakor. Nagy Zsoltot és Kerekes Gábort első fokon öt év letöltendő börtönre ítélték.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?